НОВОСТИ, ФИЛИНГЕН

25. Петровдански сабор на Шварцвалду

После двогодишње паузе, 17. јула, а у недељу 5. по Духовима, поново је одржан традиционални Петровдански сабор  и прослављена је Крсна слава шварцвалдске омладине,  Свети апостоли Петар и Павле.

Након одслужене Литутргије, испред храма Св. архангела Михаила, протојереј Братислав Божовић и надлежни парох протојереј- ставрофор Миленко Марковић осветили су славска обележја и са пригодном беседом обратили се присутној омладини и народу.

Сабор су улепшала деца фолклорне секције „Архангел“ сплетом народних игара из отаџбине.

После завршеног културно-уметничког програма, отворен је турнир у малом фудбалу, а затим такмичење у навлачењу конопца и бацању камена са рамена.  Поред домаћих екипа из парохије, у малом фудбалу учешће су узели и гости из штутгартске парохије са освојеним другим местом.  

Девојке обучене у традиционалну српску ношњу и овогодишњи кумови послужили су народ славским колачом, житом и скромним послужењем.

Домаћини и кумови овогодишње крсне славе били су породице: Ковачевић, Кухар и Рњак, док су се за идућу годину јавили чланови породица: Павловић, Трнинић, Димић, Прескар и Буквић.