ВИКАРНИ ЕПИСКОП ЈОВАН, ДИСЕЛДОРФ, НОВОСТИ

Беседа Епископа Јована – Празник Обрезања и почетка Новога лета Господњег – Диселдорф

У поноћ 14. јануара 2022. године Свету архијерејску Литургију, по чину Светога Василија Великога, служио је Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован уз саслужење свештенства храма Светога Саве у Диселдорфу.

Одељак празничне беседе Владике Јована у прилогу вести:

У име Оца и Сина и Светога Духа! Нека нам је срећан и благословен данашњи празник! Пре свега данас славимо Обрезање Господње, затим Светога Василија Великог, једног од великих Отаца града Кападокије. Славимо и почетак Новог љета Господњег по јулијанском календару. Пре и изнад свега ми славимо домострој спасења од стварања света па до Другог и славног Христовог доласка. Славећи домострој ми славимо Господа и све догађаје који су везани за Његов живот у којима нам се открива пуноћа благодати Божије, преосвећујући наш живот и наше биће. Један од таквих догађаја јесте и Господње Обрезање. Оци Цркве су говорили да је Стари завет сенка Новога завета а да је Нови завет слика или икона истине будућег Царства Божијег. У том контексту је и обрезање људи које је настало након Божијег савеза са Авраамом, било праслика једног узвишенијег односа и завета којег сви ми људи имамо у Христу.

Апостол Павле нам поручује да је аспекат закона по питању обрезања, испуњен у Христу једном за свагда. Ново тумачење апостола Павла омогућило је да многи народи који нису били Јевреји непосредно приступе хришћанству без претходног обрезања као чина старозаветне праксе и закона. На тај начин хришћанство, кроз Свету тајну крштења, примили су и наши преци.

Хвала Господу који нам је открио вечне и потпуне божанске тајне. Ми у Њему не остварујемо однос на некакав формалан начин, испуњавајући нешто ради саме форме, него са Њим остварујемо непосредан однос да у Њему узраста сав потенцијал наше човечности, да постанемо људи устројени по Господњем назначењу.