ДОРТМУНД, НОВОСТИ

Јелеоосвећење у Дортмунду

„Злопати ли се ко међу вама? Нека се моли  Богу. Је ли ко весео? Нека пјева Богу. Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га  у име Господње. И  молитва вјере ће спасити  болесника, и подигнуће  га  Господ; и  ако  је  гријехе  учинио, опростиће му се.“ (Јк.5,  13–16).
 
Јеванђеље свједочи Христову мисију као  испуњење пророчанства: „Слијепи  прогледавају и хроми ходе, губави се чисте и глухи чују, мртви устају и сиромашнима се проповиједа јеванђеље.“ (Мт. 11,2–5;  Ис. 35,  5–6). У вршењу ових дјела, Христос најављује долазак Царства Небеског, појашњава нам какво ће бити Царство Божије и уводи га међу нас. Циљ исцјељења није да нам она улију страхопоштовање и фасцинираност дјелима једног необичног Учитеља, него да нам оприсутне самог Господа и да долазак Царства Божијег наговијесте. Када Господ Исус Христос упућује своје ученике да то исто чине, Он уствари њих и нас, ученике своје, непрестано упућује на обавезу интегрисања људи у свеисцјелитељну тајну свештене Евхаристије, иконе Царства.
 
Апостол Павле опомиње Коринћане закључујућу да када неко од чланова пати, цијело тијело пати (1.Кор. 12,26), и тиме директно говори о Светој Литургији која је наш идентитет. Стога и Света тајна јелеоосвећења која извире у Свету Литургију у њу увире, првенствено претпоставља молитву за повратак у активан литургијски живот оних који су због одређених здравствених проблема изгубили редовност тог живота, а који је једноставно свједочанство вјечног живота у коме ће знакови пропадљивости бити укинути.
 
У духу литургијске радости, у данима у којима се сјећамо и Божијег домостроја спасења и величанствених дјела Богочовјека Христа, у Његово Свето Име, у храму Светог апостола Луке у Дортмунду на молитвословље Свете тајне јелеоосвећења сабрао се народ Божији са презвитерима иштући од Господа сваковрсно исцјељење.
 
О Великом понедјељку, 26. априла 2021. године, у дортмундској цркви у свештеном јелеоосвећењу чинодејствовали су оци: протојереј-ставрофор Данило Радмиловић,  протојереј Душко Спасојевић, протојереј Михајло Стојичић, протојереј Данило Дангубић, јереј Марко Радмило и јереј Александар Секулић.