НОВОСТИ, ХАМБУРГ

Светосавски дани у Хамбургу

Празник првог српског Архиепископа торженствено је прослављен у парохији хамбуршкој. 

Прослава је почела 25. јануара вечерњим богослужењем и светосавском академијом, коју је увеличало преко стотину деце, која похађају Српску допунску школу „Јован Јовановић Змај“. Богатим програмом руководила је учитељица госпођа Татјана Филиповић. Старешина светоархангелског храма прота Синиша Вујасиновић одржао је светосавску беседу, а поздравне говоре одржали су госпођа Лидија Ивановић, конзул Републике Србије у Хамбургу, потпуковник Милоје Здравковић и господин Милорад Пајовић, председник Српске допунске школе. Након богатог програма уследила је подела светосавских пакетића за све учеснике академије као и послужење у сали црквеног центра.

У недељу 26. јануара Светом Литургијом началствовао је отац Синиша Вујасиновић уз саслужење проте Радосава Милинковића из Чачка као и свештеника хамбуршких Алексе Милинковића и Милутина Марића. По заамвоној молитви благословен је и преломљен славски колач у славу и част првог Архиепископа српскога Св. Саве, који су ове године припремили чтечеви Милош Словић и Данило Миловановић. Вредне руке чланица КСС хамбуршке парохије и ове године су се потрудиле да светосавски ручак буде достојан светитеља којег прослављамо, тако да су се верници дуго задржали у црквеној сали уз богато послужење и пријатан разговор.

На сам дан празновања Св. Саве, отац Радосав Милинковић служио је празничну Литургију у присуству изненађујуће великог броја верника, с обзиром да је радни дан. Празничним словом оца Радосава верници су се духовно обогатили и у њима је поново пробуђен светосавски дух, који ових дана нарочито васкрсава међу нашом браћом и сестрама у Црној Гори, за које се усрдно Богу молимо на сваком богослужењу и који нам дају пример живога светосавља нашега времена.