BREMEN, NOVOSTI

Dešavanja u Crkvenoj opštini Bremen u dane Strasne sedmice i Vaskrsenja Hristovog

Praznične svečanosti u Crkvenoj opštini počele su praznikom Vaskrsenja pravednog Lazara i praznikom Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim. Proslava ovih velikih događaja obeležena je Svetim Liturgijama i svim propratnim običajima koji su vezani za ova dva velika praznika u našoj Svetoj Crkvi.

Nakon svečanih praznika ušli smo u dane Strasne sedmice, obuzeti setnim razmišljanjima da smo u vremenu produbljivanja osećaja pokajanja i praktikovanja redovne molitve, da što spremnije i rasterećenije dočekamo najradosniji i najvažniji hrišćanski praznik – Praznik Vaskrsenja Hristovog.

U toku Stradalne sedmice služena su mnoga bogosluženja dnevnog kruga u skladu sa tipikom naše Crkve.

Na Veliku sreda, kada se naša pravoslavna Crkva seća izdaje Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista, u Bremenu je služena Sv. tajna jeleosvećenja.

Na Veliki četvrtak služena je Sveta Liturgija u večernjem terminu po ugledu na vreme održavanja Svete tajne večere.

Na Veliki petak ujutru služeni su Carski časovi a u poslepodnevnom terminu večernja služba sa iznošenjem plaštanice.

Dan Velike subote obeležen je služenjem Svete Liturgije sa večernjim bogosluženjem, prepune radosnih momenata praznika Vaskrsenja Hristovog.

Vaskrsenje Hristovo dočekano je u nesvakidašnjoj radosti evharistijskim slavljem.

Praznik nad praznicima proslavljen je u hrišćanskoj ljubavi bogoslužbene zajednice u Bremenu uz poštovanje svih aktuelnih propisa pokrajinskih vlasti.

paroh bremenski
protojerej Saša Momirović