DISELDORF, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Diseldorf – ,,Vera i izazovi savremenog doba“

Uoči praznika Bogojavljenja, 18.01.2020. u večernjim časovima, u sali eparhijskog centra održano je, treće u nizu, predavenje na temu ,,Vera i izazovi savremenog doba“. Ovoga puta, grad domaćin, posle Berlina i Štutgarta, bio je Diseldorf.

Pored autora, dr Vladike Grigorija na predavanju je govorio i gospodin Miodrag Šorić, jedan od glavnih dopisnika Dojče velea. Moderator predavanja bio je gospodin dr Pavle Aničić, inače sekretar za misiju pri kancelariji Episkopa.

Predavanje je osmišljeno kao svojevrsna promocija nove knjige Episkopa Grigorija, ,,Gledajmo se u oči“. Pod koricama knjige nalazi se štivo raznovrsne tematike namenjeno širokoj čitalačkoj publici. Intervju, eseji, besede, aforizmi, impresije autorovih prijatelja, sve su to delovi celine, nastali u različitim vremenskim intervalima, u različitim životnim situacijama. Nit koja prožima i drži skupa navedene teme, forme i vremena jeste vera, vera u Hrista kao Bogočoveka.   

U prisustvu oko trista ljudi, predavanje je otvorio gospodin Pavle, kratkom uvertirom koja je sadržala elementarne momente iz knjige a potom je reč predao Vladiki Grigoriju. Izlaganje autora od početka pa do samoga kraja bilo je bazirano na temi vere. Pristupajući temi vere iz različitih aspekata, Vladika je naglasio dinamičku prirodu vere, objasnivši da je to jedini način postojanja vere jer inertnost, statičnost ne može biti karakter vere. Nastavak izlaganja ticao se toga šta vera jeste (šta naša vera treba da bude) i šta vere nije (šta naša vera ne treba da bude). Da ne bi izlaganje bilo suviše apstraktno, Vladika je često rečeno potkrepljivao i pojašnjavao primerima iz Svetoga Pisma i iz svakodnevnoga života. Aspekt vere na delu i o značaju vere u životu jednog pojedinca pokušao je da pojasni gospodin Miodrag. Kao čovek vaspita u pravoslavnom hrišćanskom duhu, Šorić je, na ličnom primeru, pokazao značaj vere u Hrista, koja ga je od dečaka radnika u porodičnom restoranu odvela na mesto jednog od vodećih ljudi najpoznatije novinske kuće u svetu. On je naglasio da najveća zasluga za uspeh u karijeri pripada njegovoj porodici i Bogu, istinskim i iskrenim bodriteljima njegove vere. Završni deo predavanja bio je namenjen pitanjima zainteresovane publike.

Izlaganja predavača bila su podeljena u nekoliko delova, razdvojenih kratkim muzičkim intermecima klasične muzike. Svirački duo, u solo izvođenjima, sačinjavali su Sara Abe Haruka – viola, iz Japana, član simfonijskog orkestra u Diseldorfu i Miroslav Nisić – harmionika, solista iz Srbije (Leskovac).

Po završetku promocije bio je organizovan razgovor autora sa čitaocima i potpisivanje knjiga.