BERLIN, NOVOSTI

Novi korak u realizaciji projekta ,,Porodični sastanak“ (Familientreff) – Berlin

U nedelju, 6. juna 2021. godine, okupile su se porodice iz Berlina u okviru projekta ,,Porodični sastanak“ organizovanog od strane Crkvene opštine Berlin, povodom edukativne šetnje kroz berlinsku šumu Grunevald. Decu i roditelje predvodili su dr Darja Vagner, doktor biologije, i koordinator projekta Predrag Janković. Dr Darja je deci i roditeljima sa puno entuzijazma i na svima razumljiv način približila značaj ekosistema šume. Govorila je o mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama i njihovoj važnosti za funkcionisanje šume. Dr Darija je ukazala na značaj brige o prirodi i kao i njenoj uzajamnoj povezanosti sa čovekom.

Nakon više od pola godine strogog lokdauna porodice su opet dobile mogućnost da se okupe u većem broju. Tu priliku organizatori projekta ,,Porodični sastanak“ nisu propustili. Roditelji i deca su uživali u sunčanom danu, prirodi, druženju i učenju.

,,Porodični sastanak“ je projekat Crkvene opštine Berlin, finansiran od strane Berlinskog Senata i podržan od Eparhije diseldorfske i nemačke. Projekat ima za cilj savetodavni rad i rad sa porodicama, sa namerom da pojedincima i porodicama pruži pomoć i podršku u raznim životnim situacijama, međusobno ih umreži i obrazuje.

Ponude obrazovanja porodica uključuju na primer: susrete i savetovanja, druženja i razgovore o porodičnim temama, kurseve, radionice, pomoć pri izradi domaćih zadataka i učenju, kreativni rad i igru.

,,Porodični sastanak“ je počeo sa radom u januaru ove godine. Zbog ograničenja uslovljenih korona virusom, njegovo težište je preusmereno na savetodavni rad: informisanje, savetovanje i posredovanje između pojedinaca ili porodica i gradskih i socijalnih ustanova. Tokom leta organizatori i učesnici projekta ,,Porodični sastanak“ se raduju daljim okupljanjima i aktivnostima usled popuštanja mera.

Koordinator projekta
Predrag Janković