БЕРЛИН, НОВОСТИ

Посета Епископа Теодосија и ученика Призренске богословије Црквеној општини Берлин

Берлин, 12. јануар 2019.

У суботу 12. јануара 2019. године, владика Теодосије присуствовао је вечерњем богослужењу у цркви Васкрсења Христовог на Темпелхофу. Службу су улепшали својим велелепним појањем, господин Дејан Ристић и његови ученици из богословије. Након богослужења, добродошлицу је пожелео протојереј-ставрофор Драган Секулић, старешина цркве. Потом се верном народу обратио владика Теодосије, који је говорио о страдалном животу Срба на Косову и Метохији и позвао све људе добре воље да помогну рад Фонда за Косово и Метохију Епархије рашко-призренске, како би се најбоље могло помоћи опстанку нашег народа и светиња у нашој најсветијој земљи. На крају вечери, ученици богословије одржали су концерт, певајући старе народне песме са Косова и Метохије, који је пропраћен великим узбуђењем свих присутних.

У недељу 13. јануара 2019. године, епископ Теодосије предводио је евхаристијско сабрање у цркви Светог Саве на Ведингу, уз саслужење старешине цркве, протојереја-ставрофора Вељка Гачића и протојереја Радомира Колунџића. Свету архијерејску литургију украсило је појање богословаца уз руководство њиховог професора, господина Дејана Ристића. После Свете литургије, владика Теодосије, у својој беседи, поново је истакао тешко стање у коме се налази српски народ и његове светиње на Косову и Метохији. Позвао је и овде присутан народ да, својим учешћем, помогне рад Фонда Епархије рашко-призренске, који обезбеђује одрживи опстанак српског народа на Косову и Метохији. После владичиног обраћања, наступили су призренски богословци са лепим народним песмама са Косова и Метохије. Две песме су извели заједно са чланицама берлинске црквене етно групе „Гора“. Сузе многих присутних сведочиле су, колико су сви били дирнути лепотом мелоса и начином извођења наших старих песама.

После заједничке трпезе љубави, богословци су учествовали на приредби, коју је организовала Руска православна црква у Берлину на челу са високопречасним протојерејем-ставрофором Андрејем Сикојевим. У вечерњима часовима, заједно са владиком Теодосијем, били су гости Грчке православне цркве у Берлину. На вечери, коју је, у част гостију са Косова и Метохије, припремио високопреподобни архимандрит Емануил Сфиаткос, поново су се зачуле песме са Косова и Метохије, као и неколико грчких песама.

Мисија епископа Теодосија и призренских богословаца успела је у потпуности, јер не само да је анимиран велики број нашег верујућег света, него и православна браћа Руси и Грци из Берлина, за помоћ Фонду за Косово и Метохију Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске.

Текст: Стефан Гачић
Фото: Игор Ристић