VIKARNI EPISKOP JOVAN, DISELDORF, NOVOSTI

Proslava praznika Božića u Diseldorfu

Na praznik Rođenja Hrista Svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetoga Save u Diseldorfu služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop humski g. Jovan uz sasluženje sveštenstva i vernog naroda. Praznik Rođenja Hristovog dodatno je uveličan dolaskom novih članova u Pravoslavnu Crkvu, pa su tako na malom vhodu miropozana tri nova člana: Karin Kardas, Marie Christin Stefanović, Bruno Miguel Barbosa Ribeiro.

Prazničnu besedu održao je Vladika Jovan.

Beseda:

Za Boga ne postoji ništa važnije i veće od čoveka. Bog je postao čovek da bi čoveka uzvisio na božansko dostojanstvo. To je dostojanstvo koje nam se daruje Hristovim rođenjem koje danas proslavljamo. Iako smo u različitim životnim dobima i mi imamo priliku da se ponovo rodimo sa novorođenim Hristom kroz njegov blagodatni dar ljubavi. Ako to iskreno želimo Hristos će postati naš novi početak. On se poistovećuje sa svima koji se rađaju, koji se raduju, koji izobiluju ali i sa svima onima, to ne smemo zaboraviti, koji stradaju, koji su iscrpljeni, koji oskudevaju, koji su iz bilo kog razloga odbačeni i poniženi. U kojoj god se situaciji čovek nalazi, suština njegovog bića je upućenost na drugog. Bog nas je blagoslovio upućenošću jednih na drage. To nije prosto jedna od misli ili izraza. To je najznačajnija činjenica! To je činjenica koju iskustvuju sveti kroz vekove ali i svi ljudi koji znaju da je ljubav jača od smrti! Ljubav je zalog večnog života i vaskrsenja u Hristu! Zato je za nas izuzetna radost kada se našoj svetoj crkvi kao bogočovečanskoj tajni ljubavi pridružuju novi članovi koji su za nas božiji blagodatni dar. U ime naše svete crkve, svih vernika naše zajednice u našu zajednicu želim dobrodošlicu: Karin Kardas, Marie Christin Stefanović, Bruno Miguel Barbosa Ribeirou.

Ova crkva i ova zajednica su od danas vaš dom. Želim vam da se ovde uvek osećate kao u svom domu. Ovde imamo razloga da se uvek osećamo bolje nego u svom domu jer smo ovde u domu našeg nebeskog oca.

Molim se Bogomladencu Hristu da u naša srca izlije ljubav i darove mira, sloge, prijateljstva, praštanja, otvorenosti jednih za druge i svega onoga čega sami sebe i jedni druge lišavamo usled naše ogrehovljene dezorijentisanosti.

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Vaistinu se rodi Hristos!