ЕСЕН, НОВОСТИ

Прослава Видовдана – дечије славе у Есену

Као и сваке године, СПЦ Есен традиционално је прославио дечију славу Видовдан. Дан који је сам по себи пун емоција, овога пута био је још тужнији, јер се парохија опростила од свог омиљеног свештеника Душка Спасојевића, који од 1. августа ове године прелази на службу у Диселдорф. Отац Душко службовао је у Есену од 1. марта 2019. године. И од цркве у Есену створио један храм за узор, по мери сваког верника. Да је неко бележио његове беседе направио би најлепше тумачење хришћанства икада написано. Црква вазда била пуна, осликавање завршено, све културно-верске активности за пример. 

Парохија се захвалила оцу Душку и попадији Марици за све године домаћинског пословања, са жељом да тамо где иду да их само срећа и божанска љубав прати. Нови свештеник есенске парохије је Данило Радмиловић.

Домаћини славе дечије славе „Видовдан“ биле ду девојчице Теодора, Татјана, Тамара и Тара Спасић. Славу за следећу годину преузела је девојчица Софија Милосављевић.

Подељене су и традиционалне Видовданске награде појединцима за изузетан допринос у раду са децом есенске парохије. Ове године лауерати Видовданске награде у Есену су: Милана Иванчевић, Јелена Благојевић, Драган Тошић и Марко Димовски.

Као и сваке године деца есенске парохије спремила су раскошан програм. 

Позориштанце „Свети Стефан“ на кога смо изузетно поносни спремило је величанствен програм посвећен Косову. Славујски гласови солиста Тање Божовић и Лее Јовановски у пратњу дечијег хора отпевале су следеће песме „Заспо Јанко“, „Звона звоне невера их слуша“, „Са Косова зора свиће“. Делове беседа „Поносна песма“ од Добрице Ерића као и „Косово није на продају“ од епископа Фотија зборила су деца Ђорђе Божовић, Софија Милосављевић, Дуња Наумовска, Татјана Спасић и Данило Наумовски. У једном културном споју песама и беседа, у изузетним костимима, малишани Позориштанцета су нас подсетили зашто нам је важно Косово и изазвали мук и дивљење у цркви. Позориштанце, које је јединствено у целој Немачкој, води госпођа Жељка Иванчевић.

Девојчица Параскева Божовић је одрецитовала песму Митрополита Амфилохија Радовића: „Видовдане мој очињи виде“ и одсвирала на флаути и Псалм 135.

Господин Жељко Симић, иначе тренер ветерана у КУД „Коло“ Есен, војник меког срца увек обрадује неком рецитацијом. Овог пута одрецитовао је песму Андрије Милошевића „За све нас дођоше“. И теме се поклонио свима нама „дођошима“ овде, који у Немачкој тражимо или смо нашли своју срећу.

Певачка дружина Културно уметничког друштва „Коло“ из Есена представила се песмом у цркви  „У ливади под јасеном“, а у сали отворила програм са песмама: „Домаћини добри гости дојдоше“ и „Лепе ли су нано“. 

Програм у цркви завршен је хуманитарном продајом цвећа у организацији „Кола српских сестара“ за Ирину Главоњић тешко болесну девојчицу из Србије.

Програм у сали настављен је са традиционалним фолколрним играма КУД „Коло“ из Есена. КУД Коло Есен води господин Миодраг Симић.

Најмлађи чланови КУД-а представили су играма из Шумадије са корографијом „Јежо ле вражо ле“. Припремни анасмбл је одиграо игре из Жагубице, „Жагубачки Јеремија“ кореографа Звездана Ђурића, коме се овом приликом СПЦ Есен захвалила за изузетан допринос за све постигнуте успехе културно уметничког друштва из Есена. Наиме Први ансамбл КУД-а „Коло“ из Есена освојио прво место на такмичењу фоклора у Немачкој са кореографијом „Па не могу нане да му нађем ману“ , а из Новог Сада се вратио са такмичења фолкора са златном плакетом. Припремни ансамбл је такође осветлио образ есенске парохије са другим местом на дечијем такмичењу фолкора Немачке.

У наставку послужена је посна трпеза у црквеном дому есенске парохије.

Овогодишњи Видовдан и дечија слава у Есену памтиће се по емоцијама. На величанствен начин су малишани есенске парохије причали о Видовдану, о болесној девојчици Ирини и рекли хвала свештенику Душку Спасојевићу. Било је суза али и поноса на све учињено.

У есенској парохији се озбиљно ради са децом. Позивају се сва деца и родитељи да се прикључе раду Позориштанцета или КУД-у „Коло“  при цркви у Есену. Ту се говори српски језик, учи се наша вера и традиција а опет на један другачији и интересантнији начин за све малишане.

Парохијани Парохије у Есену