MINHEN, MITROPOLIT GRIGORIJE, NOVOSTI

Sveta arhijerejska liturgija u Minhenu

Minhen, 21. oktobar 2018.

U Nedelju dvadeset prvu po Duhovima, o spomenu Svetih otaca VII Vaseljenskog sabora, Prepodobne Pelagije i Prepodobne Taise, Svetom arhijerejskom Liturgijom u Minhenu, u hramu Sv. Kralja Jovana Vladimira, prvi put nakon izbora, načalstovao je, Njegovo Preosveštenstvo, Episkop frankfurtski i sve Nemačke G. Grigorije. U Božanstvenom blagodarenju Episkopu Grigoriju sasluživali su parosi minhenski: protojerej-stavrofor Đorđe Trajković, protojerej-stavrofor Milorad Jovanović, protojerej Predrag Gajić, protojerej Ilija Romić, protojerej Stanko Rakić paroh štutatgartski, jeromonah Stefan Jugović, te umirovljeni parosi protojerej-stavrofor Slobodan Milunović i protojerej-stavrofor Zoran Andrić, i đakoni Aleksandar Sekulić, Oliver Grulović i Mladomir Milunović. Tokom Liturgije pevali su članovi Crkvenog hora pod upravom prof. Jelene Stojković.

Vladika je u svojoj besedi, pred prepunim hramom vernog naroda između ostalog rekao: – Šta je ta plodna njiva na koju pada seme Isusove reči? To je čovekovo srce, jedino sigurno tlo na kome će, ako ga se dotakne, seme reči Božje zasigurno opstati i mnogi rod doneti. Semenu reči Božje preti opasnost da bude pozobano od ptica grabljivica spolja, a i iznutra od nas samih. Naš zadatak je da ova plodna njiva ne zaraste u trnje i korov i tako sami sprečimo da na nju padne seme reči Božje. Zato treba da iskažemo ogromno poštovanje prema daru koji smo primili od Boga. Naše je da samo iskreno otvorimo naša srca reči Božjoj. Proroci su rekli da je Bog čoveku dao srce kako bi mogao da pozna Boga. Svako čovekovo srce je rođeno za dobro i reč Božju. Potrebno je svoje srce osloboditi od mržnje, zlobe i zavisti, jer ono je stvoreno za mir, ljubav i dobrotu.

U toku Liturgije mnogi vernici su pristupili sa verom i ljubavlju čaši sa Telom i Krvlju Gospodnjom i pričestili se. Svetoj Arhijerejskoj Liturgij prisustovali su i gđa Snežana Miljanić generalni konzul i gđa Jelena Stojanović konzul generalnog konzulata Republike Srbije u Minhenu.

Posle susreta i razgovora sa narodom, litrugijsko slavlje nastavljeno je u crkvenoj sali trpezom ljubavi i prigodnim programom koji su pripremili u čast dolaska Episkopa, učenici veronauke i dopunske škole srpskog jezika, te članovi KUD-a Sveti Sava” i Soko iz Minhena.