ВИДЕО, МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЈЕ, НОВОСТИ

За душу владике Атанасија – Света архијерејска литургија у Требињу

У Саборном Храму у Требињу, данас на Задушнице, служено је јутрење, са парастосом поводом годину дана од упокојења блаженопочившег Епископа Атанасија, а у наставку Света Литургија, којом је началствовао Епископ браничевски Игнатије, а саслуживали су Епископи: диселдорфски Григорије, западноамерички Максим, пакрачко-славонски Јован, захумско-херцеговачки Димитрије, гост из грузијске Цркве Eпископ сјеверноамерички Сава, гости свештеници и монаси и братство Саборног храма.

По прочитаном Јеванђељу бесједио је Владика Игнатије. Говорећи о смрти, Владика је рекао да је смрт увијек изненађујући догађај, посебно када изгубимо вољено биће. То значи, да свако биће које је Бог створио, бива створено за живот и не жели да умре, боји се смрти. Од Адама до нас човјек тражи лијек од смрти, често га тражећи у природи, али према ријечима Апостола Павла: ”Природа је и сама мртва и она сама умире. Читава природа тужи и чека да се јаве синови Божији, који ће је ослободити ропства распадљивости”. Лијек против смрти може се наћи само у заједници човјека са Богом, а преко човјека и читаве природе, јер је човјек свијет у малом. Управо то нам показује Васкрсење Христово, јер је човјек у Христу, сједињен са Сином Божијим васкрсао.

Васкрсао га је Бог Отац, Духом Својим.

Кроз сједињење са Христом у крштењу сваки од нас ослобађа своју природу, а кроз крштење и сједињење са Богом у Христу човјек гради заједницу, гради Царство Божије које је Господ зажелио да се оствари када је стварао свијет и човјека, и то је управо Литургија. Јер Дух Свети гради литургијску Заједницу, а Литургија је икона и предокус тог Царства.

Владика је поучио сабране да Васкрсење није механички чин, па чим се сједине природе, као што то бива у хемији, оне дају неки резултат. Васкрсење је израз Љубави Божије према нама, и оно је у Вољи Његовој. Тако и Господ; Господ је три дана лежао у гробу, па га је трећег дана Отац, Духом Светим, подигао из мртвих. То нам је и говорио Господ, знајући да ће се то одужити мало, јер су планови Божији другачији него што то ми мислимо, па је рекао: ”Али не бојте се, Бог је то оставио у власти Својој”. Дакле то, када ће бити опште Васкрсење и Царство Божије. Али ми смо сигурни да ће се то десит, као што смо сигурни да Господ има у уму своме свакога, кога овдје поменемо. Управо зато што посредује између нас и Бога Оца, посредује Син Његов Љубљени, кога Он највише воли. И због Њега, Он ће нас све васкрснути.

Звучни запис бесједе Епископа Игнатија:

На отпусту сабраним вјерницима обратили су се Владика браничевски Игњатије и Владика брегалнички Марко. Бесједећи владике су се присјетили владике Атанасија. Преосвећени Владика Игњатије је позвао све да буду захвални Господу што их је сабрао да му служе и да се помоле за све упокојене, као и за блаженопочившег Владику Атанасија, са надом у живот вјечни. Владика се захвалио Владици Димитрију на благослову да предстоји Светим Сабрањем, рекавши да је то велика част будући да је са упокојеним Владиком Атанасијем одрастао, школовао се, био његов у ученик, а затим и брат у Епископству. Владика је закључио да је молитва за упокојене доказ колико волимо своје мртве и колико вјерујемо у Васкрсење.

Владика Марко је напоменуо како је Архиепископ охридски Јован молитвено присутан на данашњем Сабрању.  За Владику Атанасија је рекао да се ових дана о њему много говорило и да ће се тек говорити о њему, иако ће увијек остати нешто недоречено и недостајаће однос са Владиком Атанасијем, који ће се употпунити тек у Царству Небеском. Преосвећени Владика се присјетио како је Владика помагао Архиепископу охридском Јовану за вријеме страдања, како се бринуо за њега и подржавао га, називајући га лавом пошто се лавовски борио за јединство Цркве. Владика се помолио да Бог подари покој души блаженопочившем Владици Атанасију, а свима нама крепост и здравље како би се молили и сјећали личности Владике Атанасија. На крају се присјетио како је Владика Атанасије говорио о упокојењу Светог аве Јустина и рекао да осјећа како се већ можемо молити Владици Атанасију да нас благослови и укријепи у животу.   

Звучни запис бесједа Еп.Игнатија и Еп. Марка по отпусту:

Након Литургије служен је помен на гробу Владике Атанасија у Тврдошу, а бесједио је Владика Григорије.

Истичући да је владика Атанасије у себи носио топлину живота, епископ диселдорфски и њемачки Григорије је навео да је вољени пастир Херцеговине одисао људскошћу и човјечношћу, тежећи вјечности.

„Данас, кад почива у овој тврдој тврдошкој стијени и тврдошкој земљи, послије свега што је учинио за нас и за овај свијет, остаје онај дивни мирис, мирис који нам остављају свети Божији људи. Нама који смо живјели са владиком Атанасијем, остало је познато да је он, још за живота, мирисао људскошћу и човјечношћу. Тај мирис је допирао до нас, из онога чему је Атанасије, како му само име каже, бесмртност, тежио, а тежио је вјечности, животу и животности“, казао је владика Григорије.  

Он је истакао да се на годишњицу његовог упокојења треба подсјетити пламена који је владика Атанасије носио у свом срцу, „које је у њему запалио дух свети, као кандило које непрестано гори, као свијећа која свијетли у тами и која се никад не гаси, не умире“.

„Добро што је смо данас овдје, добро је увијек бити овдје, кад год дођемо овдје треба да знамо да је ово мјесто подвига, покајања, страдања, суза и зноја, али више од свега, мјесто Васкрсења, живота, топлине и мјесто мириса који долази из Царства Небеског. Ова земља је била благословена да је кроз њу ходио Пророк, да је кроз њу ходио архијереј који је носио божанску свјетлост. Данас, кад смирено лежи у маленој црквици која је под његовој вољи изграђена и у чијој градњи је сам учествовао са мајсторима и нама шегртима у сваком смислу те ријечи, остао нам је мирис, којим треба да се надахњујемо, да живимо, да га осјећамо као предукус онога што ће замирисати кад се сретнемо с њим у царству Христовом“, навео је епископ диселдорски и њемачки Григорије.