NOVOSTI, FILINGEN

25. Petrovdanski sabor na Švarcvaldu

Posle dvogodišnje pauze, 17. jula, a u nedelju 5. po Duhovima, ponovo je održan tradicionalni Petrovdanski sabor  i proslavljena je Krsna slava švarcvaldske omladine,  Sveti apostoli Petar i Pavle.

Nakon odslužene Litutrgije, ispred hrama Sv. arhangela Mihaila, protojerej Bratislav Božović i nadležni paroh protojerej- stavrofor Milenko Marković osvetili su slavska obeležja i sa prigodnom besedom obratili se prisutnoj omladini i narodu.

Sabor su ulepšala deca folklorne sekcije „Arhangel“ spletom narodnih igara iz otadžbine.

Posle završenog kulturno-umetničkog programa, otvoren je turnir u malom fudbalu, a zatim takmičenje u navlačenju konopca i bacanju kamena sa ramena.  Pored domaćih ekipa iz parohije, u malom fudbalu učešće su uzeli i gosti iz štutgartske parohije sa osvojenim drugim mestom.  

Devojke obučene u tradicionalnu srpsku nošnju i ovogodišnji kumovi poslužili su narod slavskim kolačom, žitom i skromnim posluženjem.

Domaćini i kumovi ovogodišnje krsne slave bili su porodice: Kovačević, Kuhar i Rnjak, dok su se za iduću godinu javili članovi porodica: Pavlović, Trninić, Dimić, Preskar i Bukvić.