ESEN, NOVOSTI

Aktivnosti u parohiji Esen

U nedelju 08.09.2019. u Esenu, posle Svete Liturgije u hramu Svetoga arhiđakona Stefana, služen je moleban priziva Svetoga Duha za sve đake pravoslavne veroispovesti koji pripadaju pomenutoj parohiji. Liturgiju i moleban služio je paroh esenski, protojerej Duško Spasojević.

Bogoslužbeni život esenske parohije je veoma aktivan. Otac Duško u parohijskom hramu redovno služi akatiste, sredom i petkom, večernja bogosluženja uoči velikih praznika, te nedeljne i praznične liturgije. Jednomesečna bogosluženja vrše se u kapeli Svetog kralja Stefana Dečanskog u Boholtu. Vreme održavanja bogosluženja u Boholtu zavisi od dogovora parohijana i nadležnog sveštenika. Posećenost bogosluženja kao i svest o značaju liturgijskog života vernog naroda parohije su na zadovoljavajućem nivou koji ima uzlaznu putanju razvoja.

Veoma je aktivan i društveni život parohijana najnižeg uzrasta – dece. Dečije pozorište, koje je svoje osnivanje i okrilje našlo pri katedralnom hramu parohije, ima redovne probe tokom cele godine. Da ovaj poduhvat nije bez ploda, potvrđuje odziv dece u velikom broju, koja ovu ideju održavaju već duži vremenski period.