BERLIN, NOVOSTI

Arhiepiskop podolski G. Tihon održao pomen Blaženopočivšem Patrijarhu srpskom Irineju

Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa diseldorfskog i nemačkog G. Grigorija, a povodom upokojenja Patrijarha srpskog Irineja, Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop podolski G. Tihon, upravitelj Eparhije Ruske pravoslavne crkve za Berlin i Nemačku, načalstvovao je liturgijskim sabranjem u hramu Svetoga Save u Berlinu u nedelju 22.11.2020., uz sasluženje protojereja-stavrofora Veljka Gačića, protojereja Radomira Kolundžića i đakona Arhila Šikvadze.

Po zaamvonoj molitvi Arhiepiskop Tihon odslužio je pomen Blaženoupokojenom Patrijarhu srpskom Irineju.

U svome obraćanju na kraju Liturgije Arhiepiskop Tihon je izrazio saučešće svome sabratu Episkopu Grigoriju i vernom narodu Eparhije diseldorfske i nemačke, naglasivši da je Ruska crkva Blaženoupokojenog Patrijarha uvek doživljavala kao prijatelja: „Naša dva naroda nisu samo kao slovenska braća vekovima u prijateljstvu, nego i kroz svetu pravoslavnu veru. Najsvetiji Patrijarh Irinej pokazao se tokom svoga službovanja kao stub i oslonac svetskog pravoslavlja, jer je uvek branio kanonski poredak i jedinstvo Crkve protiv spoljašnih i unutrašnjih neprijatelja.“

U ime Njegovog Preosveštenstva Episkopa G. Grigorija, protojerej Radomir Kolundžić, starešina hrama, obraćajući se Arhiepiskopu Tihonu, izrazio je zahvalnost što je bogoslužio u hramu Svetog Save i što se zajedno sa srpskim narodom pomolio za pokoj duše Blaženoupokojenog Patrijarha srpskog Irineja, podsećajući da je njegov prethodnik, blaženopočivši Arhiepiskop Feofan, takođe služio Svetu Liturgiju u hramu Svetog Save u Berlinu povodom upokojenja Blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla pre jedanaest godina.

Starešina hrama Svetoga Save u Berlinu