VIKARNI EPISKOP JOVAN

Arhijerejska Liturgija u Tvrdošu

U devetu Nedjelju po Duhovima, na praznik Svetih Makaveja, Episkop Humski Jovan, vikar Episkopa Grigorija, načalstvovao je Svetom Liturgijom uz sasluženje Episkopa Dimitrija, tvrdoškog igumana Save i jeromonaha Porfirija i Teofila.

Besjedeći nakon Jevanđelja, Vladika Jovan se prisjetio Svete Liturgije u Tvrdošu sa blažene uspomene Episkopom Atanasijem, koju je krasio najneposredniji doživljaj velikog i svijetlog Hristovog Vaskrsenja. Vladika je pojasnio da je tema današnje perikope, kao i cijelog Jevanđelja i Otkrovenja Vaskrsenje, budući da sve što je Gospod činio predstavlja projavu istine o Vaskrsenju u budućem vijeku. Pošto čovjek nije u stanju da nepokolebljivo korača ka Gospodu, kako ne bi potonuo Gospod mu pruža ruku i preko bližnjih, jer dok ponovo ne dođe Gospod Duhom Svetim obitava u nama, kroz sve nas u svojoj Crkvi kao svojoj projavi i kao u svom tijelu, te je čovjekov život poziv na iskustvo Gospodnjeg Vaskrsenja kroz okretanje jednih prema drugima.

Po Otpustu Vladika Jovan pozdravio je sve prisutne izrazivši zahvalnost Bogu za prinos Darova u tvrdoškom sabranju, poželivši da i po rastanku ostanu molitveno sabrani. Vladika Dimitrije se zahvalio Vladici Jovanu na dolasku, podsjetivši da se zahumska Crkva danas raduje jednako kao i pri izboru Vladike Jovana za vikarnog humskog Episkopa.

Besjeda vladike Jovana:

 

Izvor:Eparhija ZHiP