AUDIO, DISELDORF, MITROPOLIT GRIGORIJE, NOVOSTI

Badnji dan i Božić u Diseldorfu

Badnji dan u Diseldorfu 2020. počeo je Svetom Liturgijom u 10 časova. Liturgiju je, u prisustvu velikog broja vernika, služilo sveštenstvo sabornog hrama.

Okupljanje vernika tokom Badnje večeri počelo je oko 17 časova. Ovogodišnja novost jeste božićni bazar, koji je organizovan pod pokroviteljstvom Crkvene opštine Diseldorf u porti hrama. Prisutni su imali priliku da u prodavnicima bazara pronađu sve što je neophodno za božićnu svečanost.

Praznično večernje bogosluženje sa početkom u 18 časova služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Diseldorfa i Njemačke Gospodin Grigorije. Nakon blagosiljanja  badnjaka, Vladika Grigorije se obratio okupljenima prigodnom besedom, istakavši da je Božić dan mira, radosti i ljubavi ali i dan  novog početka. Episkop je istakao da bi trebalo po ugledu na naše stare, koji su toga dana započinjali svoje poslove radi blagoslova, da i mi započnemo nešto kao što je i Hristos započeo Svoj domostroj spasenja Rođenjem u telu. Nakon besede usledilo je nalaganje badnjaka u dvorištu ispred hrama.

Na ponoćnoj Svetoj arhijerejskoj Liturgiji se uz veliku radost pričestilo mnoštvo vernih. Vladika Grigorije održao je prazničnu besedu dogmatskog karaktera koja se ticala Hristove Spasiteljske uloge i neprestanog Hristovog promišljanja o ljudskom rodu.

Tokom Badnjeg dana i ponoćne Liturgije, na osnovu procene organa javnog reda i mira, kroz portu sabornog hrama u Diseldorfu prošlo je preko pet hiljada ljudi.

Na sam dan Praznika služena je Sveta Liturgija u 10 časova.

Besjeda Ep. Grigorija