АУДИО, ВИКАРНИ ЕПИСКОП ЈОВАН, ДИСЕЛДОРФ, НОВОСТИ

Беседа Епископа Јована – Недеља 19. по Духовима – Диселдорф

На празник Светога апостола Луке и Светога Петра Цетињског, 31. октобра 2021. у саборном храму у Диселдорфу служена је Света архијерејска Литургија. Богослужењем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ хумски и старешина саборног храма Г. Јован уз саслужење свештенства и молитвеним учешћем верног народа.

Одељак беседе Владике Јована садржи тумачење јеванђеоске перикопе Светога апостола Луке о Христовом позиву на љубав упућеном свима нама:

,,У име Оца и Сина и Светога Духа! Драга браћо и сестре, Господ нам је дао и тим нас благословио а Свети апостоли сачували и до данас се чува у нашој Светој Цркви Светиња Откривења Божије благодати и милости према свету и човеку. Она се огледа кроз различите дарове које примамо и добијамо и којима узрастамо у нашој Светој Цркви… Господ нас позива увек и изнова на Свету Литургију и тако ће бити до свршетка времена. Сваки пут на свакој Литургији Господа нам открива нешто што је за нас ново, подсећа нас на све оне истине које су нам већ раније биле откривене… Једна од највећих истина, једно од највећих откривења које у себи сажима и смисао постојања света и човека, јесте истина о љубави. Све што чинимо, и све ради чега нас Господ упућује у црквени живот треба да задобије своју пуноћу и своје испуњење у истинској и аутентичној љубави. Господ жели да и ми у љубави пребивамо као Света Тројица у вечности живи и пребива у љубави. Човек је створен добар и сваки човек је у свом бићу, својој суштини добара без обзира не то какве је навике током живота стекао, или од својих предака или од заједнице у којој живи примио… Господ нас позива да се не уздамо у своја тела, своје биће, природу која нас окружује, него да се уздамо у Њега и Његово откривење и да стичући све веће поверење у Њега, задобијамо благодат која ће нас ослободити од овоземаљских стега које нас воде ка смрти, и омогућити нам, колико год то било тешко, да волимо своје непријатеље. Господ каже у данашњем Јеванђељу, да ми чинимо другим људима онако како желимо да други људи чине нама, што значи да треба према свим људима да будемо милостиви јер ми сви желимо да други људи према нама буду милостиви, љубазни и добронамерни…“

Аудио запис интегралне беседе налази се у прилогу вести: