MINHEN, NOVOSTI

Beseda Episkopa Jovana – Nedelja 21. po Duhovima – Minhen

14. novembra 2021. godine u minhenskom hramu Svetoga Jovana Vladimira, Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop humski G. Jovan uz sasluženje sveštenstva hrama i vernoga naroda parohije.

Beseda Episkopa Jovana na nedeljno Jevanđelje po Luki nalazi se u prilog vesti:

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Draga i mila braćo i sestre! Slava Gospodu Koji nas je sabrao danas na ovo sveto i svešteno mesto, da po Gospodnjoj zapovesti zablagodarimo Bogu i da nakon tog našeg blagodarenja i molitve primimo nesebične i neizmerne Darove Božije, kao različite blagodati koje se vrhune u blagodati naše mogućnosti da sa našim Gospodom Isusom Hristom sednemo za istu trpezu i da okušamo od Njegovog Tela i Njegove Krvi i da vidimo kako je Blag i Dobar Gospod. I pre nego što okusimo od ove trpeze, draga braćo i sestre, mi okušamo i od velikih i spasonosnih blagodatnih Gospodnjih reči.

Reči koje smo čuli u današnjem Jevanđelju govore o tome kako smo svi pozvani da stražimo i pazimo na naša srca kako bi reč Božija koja nas svagda posećuje uvek padala na dobru zemlju i kako bi ta reč Božija uzrastala u nama i donosila višestruke plodove. Gospod nam šalje Svoga Jedinorodnoga Sina i sve ono blagodatno što nam je potrebno za spasenje sa Njim a naše je da na taj Božanski poziv i Božiju inicijativu odgovorimo smireno, sa ljubavlju, otvorenog srca i da pazimo na naša srca kako ih ne bi zaokupile brige ovog sveta, kako nas ne bi pokolebala iskušenja koja postoje svagda u svetu a naročito u ovo vreme korone, koja izaziva među mnogima u crkvi sumnje i rasprave o različitim pitanjima ali kako god bilo nikada ne treba da odstupimo i odustanemo od naše Svete Crkve i Svetih Sabranja. I druga razna iskušenja postoje ali nama je data sloboda i Božija blagodat, da se Božijom milošću, kao što kaže Sveti apostol Pavle, a ne svojim delima spasavamo ali kroz naša dela mi izražavamo našu odluku i našu spremnost da zajedno sa Bogom sarađujemo na Njegovom delu spasenja sveta i čoveka.

Draga braćo i sestre, neka vam je srećan i blagosloven današnji nedeljni praznik Vaskrsenja Hristovog, kako se nedelja na ruskom jeziku i naziva Vaskrsenje i neka vam je srećan praznik vračeva, naročito onima koji danas slave Svete vračeve kao svoju krsnu slavu. Neizmerno vam hvala što ste došli danas da zablagodarimo Bogu, da se svi zajedno pričestimo i da na taj način jedni pred drugima posvedočimo istinu Gospodnjeg Vaskrsenja, da jedni druge ohrabrimo i ukrepimo i da jedni druge ohrabrujemo i ukrepljujemo sve dok Gospod naš Isus Hristos ponovo ne dođe i vaskrsne sve iz mrtvih i sve preobrazi i daruje nam večni život, amin!