ВИКАРНИ ЕПИСКОП ЈОВАН, ДИСЕЛДОРФ, НОВОСТИ

Беседа Епископа Јована – Недеља Светих Отаца – Диселдорф

У недељу, 02. јануара 2022. године, када наша Света Црква прославља празнике Светих Отаца, Игнатија Епископа града Антиохије, Светога Данила II као и дан очинске улоге у оквиру породице као мале цркве, служена је Света архијерејска Литургија у Диселдорфу. Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован, викарни Епископ Епископа Диселдорфа и Немачке, уз саслужење свештенства и верног народа.

Беседу на Јеванђеље по Матеју произнео је Владика Јован.

Текстуални одељак беседе у прилогу вести.

Драга браћо и сестре, срећан вам данашњи празник! Недеља, празник Васкрсења Христовог којим је откривена пуноћа смисла постојања света, а која је нарочито почела да се открива Христовим Оваплоћењем које ћемо ускоро, ако Бог да, прославити. Данашње Јеванђеље се чита, да би нам указало на то да се Господ Исус Христос родио у јеврејском народу и од оне лозе која је вековима живела у односу са Богом. У својој вишевековној историји Јеврeји су имали много успона и много падова. Неке од личности, које се наводе у овој генеалогији, много су грешиле и много се кајале. Ова генеалогија садржи имена жена које нису биле из јеврејског народа него из народа који је према Јеврејима био непријатељски расположен. Животе људи из генеалогије Господ је преобразио својом благодаћу кроз рођење Господа Исуса Христа као Изданка њихове лозе. Христос се оваплотио као човек који је на себе прхватио човечност и људскост свих људи, култура, генерација, узевши на и у Своје Тело целокупан универзум. У Господу Исусу Христу кроз Кога, за Кога и у Коме је све створено, сваки човек, свако биће и све што постоји има своје место призвања да у Њему живи вечан, блажен и благословен живот. Родослов свих људи од Авраама до Јосифа, за кога је Пресвета Богородица била заручена, нам указује на то да је историја која је претходила Христовом рођењу била стварна историја, која се састојала од стварних људи, њихових стварних проблема и односа са Богом. У тој историји јеврејски народ је много пута био у тешким ситуацијама те је очекивао месију који ће их избавити из проблема и криза у којима су се налазили. Они су очекивали Месију у својим људским категоријама разумевања. Личност која је најчешће препознавана као носилац месијанског карактера била је владар који ће доћи и избавити народ из руку тлачитеља. У Христово време Јевреји су били под окупацијом Римског царства. Тај Месија који је дошао да спасе и ослободи не само јеврејски народ него целокупно човечанство није заправо обичан човек, нити је Он човек који избавља један народ на штету другога народа, нити је Он месија који доприноси победи војној, економској, него је Он Месија који избавља целокупно човечанство и цео свет од греха и од смрти. Зато Његово рођење није било у дворцу или палати него се рађа скромно, уподобљавајући се свакоме човеку.

Данас прослављамо Оце, зато што се у овој генеалогији спомињу сви оци који претходе Христу. Нека је срећан и благословен празник Отаца свима онима који су очеви или ће то ускоро бити. Нека нам Господ свима кроз дар очинства и материнства подари и дар детињства, да благодаћу и милошћу Божијом, на тај начин, спознамо велику тајну љубави која води ка тајни љубави вечнога живота која од вечности постоји између Оца и Сина и Светога Духа.