VIKARNI EPISKOP JOVAN, KARLSRUE, NOVOSTI

Beseda Episkopa Jovana – Praznik Svetoga Alimpija Stolpnika – Karlsrue

U četvrtak, 09. decembra 2021. godine služena je Sveta arhijerejska Liturgija u hramu Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu. Svetu Liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop humski G. Jovan uz sasluženje sveštenika: Aleksandra Škorića, Bratislava Božovića, Slavenka Savića, Neđeljka Đokića, Aleksandra Markovića, Milorada Marijanovića i đakona Aleksandra Debeljaka. Uz verni narod sabranju su prisustvovali sveštenici: Simon Turkić, Slobodan Tijanić, Stanko Rakić, Milenko Bakmaz, Ljubomir Zorica, Milenko Marković i Jovan Gatarić. Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa Diseldorfa i Nemačke, nakon Svete Liturgije, održan je bratski sastanak Arhijerejskog namesništva za Južnu Nemačku.

Beseda Episkopa humskog G. Jovana:

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Dragi oci, draga braćo i sestre mi smo se danas, kada Sveta Crkva slavi spomen na Svetoga Alimpija Stolpnika, sabrali u ovom svetom hramu da ispunimo zapovest Gospodnju. Govorimo o zapovesti koju je Gospod Isus Hristos dao u noći u kojoj bi predan, kada je za život sveta prelomio hleb nakon blagodarenja i blagoslovio čašu sa vinom i ostavio svim kasnijim crkvenim pokolenjima. Hleb i vino na Svetoj Liturgiji, blagodaću Duha Svetoga i Božijom milošću postaju životvorno Gospodnje telo i životvorna Gospodnja krv. Ovo naše sabranje predstavlja sabranje budućeg veka jer je Gospod Isus Hristos obećao da će ponovo od ove trpeze najneposrednije sa nama ponovo jesti i piti nakon što ponovo dođe. Mi očekujemo Njegov Drugi i slavni dolazak i zato sve one koji su dosegli vrhunac blagodati kao svetitelji Crkve, mi proslavljamo blagodarenjem Bogu na njihovim životima kao putokazima ka budućem i večnom životu. Mi hrišćani svoju veru izražavamo na različite načine kroz različite darove, kroz dar umetnosti, pevanja, slikanja, kroz dar otvorenog srca svih vas koji ste se danas sabrali ovde kao carsko sveštenstvo.

Današnje Jevanđelje govori o tome kako svet ne voli one koje je Hristos odabrao kao svoje učenike i kao svoje sledbenike. Sa druge strane mi živimo u ovom svetu koji nam je Gospod blagoslovio i dao i nemamo drugog sveta. Da li to znači da postoje dva odvojena sveta? Ne znači, draga braćo i sestre, to znači da mi koji kao hrišćani živimo na ovom svetu treba da se odnosimo sa blagodarenjem prema Bogu sa svešću da je ovaj svet i sve što je u njemu Gospod darovao nama i da sa blagodarenjem treba da se odnosimo prema svakom čoveku, celokupnoj tvorevini i našem sopstvenom zdravlju. Iz toga razloga Crkva je blagoslovila višednevne postove.