VIKARNI EPISKOP JOVAN, DISELDORF, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Beseda Episkopa Jovana – Sredoposna nedelja – Diseldorf

U nedelju, 03. aprila 2022. godine u Diseldorfu Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Diseldorfa i Nemačke G.Grigorije uz sasluženje Njegovog Preosveštenstva Episkpa humskog G. Jovana i đakona Aleksandar Debeljaka.

Jevanđeosku besedu, vernom narodu, proizneo je Vladika humski G. Jovan.

Beseda Episkopa Jovana u prilogu vesti:

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Draga braćo i sestre, sve što je Bog za nas učinio i što čini jeste dobro za naše spasenje. Među mnogim blagodatnim darovima i isceliteljnim sadržajima Bog nam je ostavio preko svojih učenika svetih apostola i Sveto Jevanđelje, koje kada god slušamo omogućuje nam da i mi uzmemo neposredno učešće u onim događajima u kojima su učestvovali ljudi Hristovog vremena. Svaka od jevanđeoskih priča za nas je isceljujuća i drugačija od bilo koje priče koju možemo čuti a koja je od ovoga sveta, jer ona dolazi ne samo iz prošlosti nego i iz budućnosti, iz istine budućeg Carstva nebeskog.

Jedna od najznačajnijih tema u našem životu jeste zdravlje. Kako da budemo zdravi? Da što duže živimo? Da što kvalitetnije živimo? U sklopu odgovora na ova pitanja važno mesto ima tema ishrane. Svima vam je poznata izreka na nemačkom koja glasi: Man ist, was man isst! Čovek je ono što jede! Mi, koji smo se danas ovde sabrali, čvrsto verujemo da ćemo postati ono što jedemo i što pijemo na ovom svetom mestu a to je Presveto i Prečasno Telo Gospodnje i Njegova Životvorna Krv. Mi smo, draga braćo i sestre, pozvani da jedući Telo Gospodnje i pijući od Njegove Krvi postanemo deo Njegovog Vaskrslog i Oblagodaćenog tela.

Često u životu bivamo pozvani i ohrabreni da jedemo ono što je zdravo, takođe smo pozivani i ohrabrivani, i od Crkve, lekara i drugih, da se uzdržavamo od svega onoga što je štetno za nas i naše zdravlje. Period posta koji postoji od kada postoji i Crkva, mada je menjao svoje forme, nam ukazuje da bi trebalo da se uzdržavamo od određene vrste hrane i određene količine hrane, sve radi dobra našeg telesnog i duhovnog zdravlja, za dobro naše volje, savesti.

Čuli smo u današnjem Jevanđelju kako su apostoli bezuspešno pokušali da izleče mladića. Hristos ga je izlečio. Isterao iz njega zlog duha i mladić je ozdravio. Apostoli se čude zašto oni nisu mogli da iscele mladića. Hristos odgovara učenicima da se rod demonski ne izgoni drugačije nego molitvom i postom.

Sve ovo potvrđuje važnost posta u našem životu. Danas je relativno rasprostranjen koncept lečenja postom, gladovanjem. Te metode su poznate i danas su nam lako dostupne putem interneta. Poznate su i određene klinike koje su razvile tu metodu lečenja u Rusiji. Danas u Nemačkoj ima nekoliko takvih klinika. Zvanična medicina je primetila da se postom odnosno gladovanjem mogu izlečiti različite bolesti od telesnih do duševnih.

Svako od nas ,pošto ne može da dođe do savršenog oblika posta, treba da se upodobljava crkvenom blagoslovu. Treba da postimo i da se uzdržavamo od mrsne hrane i prekomerne količine hrane kako bismo došli u harmoniju i vratili se samima sebi, odnosno kako bismo počeli da živimo po božanskom blagoslovu i na način koji je Gospod za nas blagoslovio, a koji će biti najbolji za naše telesno, duhovno i duševno zdravlje.

Ne treba nikada da zaboravimo da mi hrišćani postajemo ono što jedemo na ovom svetom i božanskom mestu a to je Telo i Krv Gospodnja. U ove dane posta, kada se uzdržavamo od određenih vrsta hrane i pića, mi smo prizvani da se još češće pričešćujemo i zato služimo svete pređeosvećene liturgije svake srede i svakog petka kako bismo se što više krepili i ohrabrivali Svetom tajnom evharistije. Tako ćemo postati sve svesniji da postajemo Telo Vaskrslog Hrista Koji nas krepi i postaje naša vodilja i svetlost u život večni.

Neka vam je srećan i blagosloven današnji praznik i neka Gospod dâ da se u zdravlju i radosti sabiramo na ovom svetom mestu, izvršavajući Gospodnju zapovest da jedemo od Njegovog Tela i da pijemo od Njegove Krvi, amin.