ВИКАРНИ ЕПИСКОП ЈОВАН, ДИСЕЛДОРФ, НОВОСТИ

Беседа Владике Јована – Недеља 6. по Духовима – Диселдорф

У име Оца и Сина и Светога Духа. Бог који је створио свет и све што је у њему, са неизмерном жељом да цео свет и целокупна творевина и наравно људи, постану део Његовог вечног и блаженог живота. Он је створио и уприличио и могућности да се и ми данас придружимо догађајима Божанске силе и славе и Његовог исцељења и учешћа у благослову Господње јеванђеоске објаве будућег царства Божијег. Бог је у различите дане, на различите начине објављивао Своје будуће царство које долази. Исцељивање болесника јесте један од многих начина објаве Божанског царства.

Данас смо чули из Јеванђеља да је Он одузетом, који је лежао непокретан на постељи, дао исцељење тако што му је рекао устани, узми одар свој и ходи и да му се на тај начин опраштају греси. Неки од присутних замерали су Исусу јер нису разумели да је Он Син Божији, да је он Бог и да Он има власт опраштати грехе. И када год устанемо са својих постеља, треба да заблагодаримо Богу и да Му се захвалимо што нас је поново и изнова подигао са наших постеља јер се то не подразумева, што нам је дао још један дан да у здрављу и Његовој милости ходимо. Не треба да мислимо да смо већи и бољи од оних који из било кога разлога леже на својим постељама, него треба своја срца и своје молитве да улажемо у здравље и оздрављење свих на славу Божију, да се молимо да Господ и њих подигне на Своју славу нашим молитвама и нашом вером, као што је узетога подигао са постеље вером његових сродника и пријатеља. Молимо се да и нас, Својом милошћу, подигне са дуготрајних постеља у које ћемо сви лећи пре или касније, а то је, браћо и сестре, гробна постеља. Једино Господ Исус Христос има моћ таквог исцељења, да као што је Он Сам, Својим Оцем и благодаћу Светога Духа подигнут из мртвих, да тако и све нас подигне из мртвих. Васкрсење из мртвих јесте основ наше хришћанске вере, то нам Господ обећава и објављује као смисао нашег живота и позива нас а ми дајемо одговор на тај позив доласком на ово свето и свештено место и сведочимо Његово васкрсење и веру у Његово васкрсење. Будући овде, као народ сабран око Онога који је Васкрсао из мртвих, ми славимо Његово васкрсење и причешћујемо се Светим, небеским, тајнама Његовог тела и крви. На тај начин испуњавамо ону заповест коју нам је Господ дао пре Свога, за нас спасоносног, страдања а то је да се сабирамо на светим литургијама и да се причешћујемо у скрушености срца и расположењу покајања и да Га тако чекамо док Он поново не дође и док Он не стане на прво место и почне са нама и за све нас да служи вечну евхаристију у будућем царству Божијем, евхаристију кроз коју ће доћи до преображења целога света и свега што је у њему, у које ће сви и сва бити употпуњено, исцељено и преображено и ослобођено од стања пропадања, страсти, смртности, туге, бола, депресије и било каквог мучења и преображено у стање слободе.

Нека би Господ дао да у дубини својих срца свима све опростимо јер овај живот је толико кратак а у животу једино љубав има смисла, једино љубав је оно што неће проћи, када волимо и када се трудимо да волимо, ми тада отимамо од тог смртног времена оно што је вредно и достојно вечног живота. Нека би нам Господ дао исцељење душе и ума и право и праведно разумевање истине јеванђеоског откривења свагда и у векове векова, амин.