NOVOSTI, FRANKFURT

Besjeda sveštenika Simona Turkića na praznik Pedesetnice – Frankfurt

Car nebeski, Duh koji oživotvorava silazi na apostole i učenike Hristove.

Sivilo taštine i adska tama nestaju i prestaju pred Svjetlošću Vaskrsenja Hristovog. “Ja sam Svjetlost svijetu”,  govori Isus, i Duh Sveti osvećuje i prosvećuje, čini svakog čovjeka istinski živim.

Sveti apostoli su na današnji praznik, konačno shvatili Jevanđelje i razumjeli Božansku misiju spasenja roda ljudskog.
Car nebeski ispisuje svjetlim slovima vrijeme, prosvjećuje tamu i duhovima zloba poručuje: Mene tekel ufarsin – tvoje vrijeme je prošlo. Ad osta prazan, legeoni nemoćni ječe, smrt bez žalca, taština bez mrene, sve se odjednom rascvjeta i proklija mrtvo drvo… jer Hristos vaskrse! 
Duh koji od Oca ishodi silazi i osvećuje apostole, ison je Crkve! Ne silazi Duh Sveti, jer su apostoli “zaslužili” (što nesumnjivo, po našem ljudskom rasuđivanju, jesu) nego što se Hristos djeli i razdjeljuje a nikada ne nestaje. Blagodat zadobiti znači Dar spasenja nezaslužan i nedostojan primiti. Uostalom, znali – ne znali, zato i jesmo gdje smo i zato živimo, svi ljudi. Jer ohristoviti se: obući u Hrista, i da “ne živim više ja, nego Hristos živi u meni” znači biti oblagodaćen i upućen ka Carstvu nadolazećem i neprolaznom.

Zato apostoli od Silaska Svetog Duha na njih neustrašivo svjedoče Vaskrslog Isusa cijelom svijetu. I svi životima plaćaju za propovjedanje Dobre vijesti. Jer znaju već, osvećeni i prosvećeni; da je Isus Hristos sve i sva. Da je Sin Božiji Život vječni.

Car nebeski, Sveti Duh nam otkriva Istinu i privodi očišćene Ocu nebeskom.

Zato Sveti Serafim Sarovski kaže da je cilj našega života zadobiti blagodat Duha Svetoga. 

Blagodat Gospoda našega Isusa Hrksta, Ljubav Boga Oca i zajednica Duha Svetoga neka bude sa svima vama.

O prazniku,
o. Simon