НОВОСТИ, ФРАНКФУРТ

Бесједа свештеника Симона Туркића на празник Педесетнице – Франкфурт

Цар небески, Дух који оживотворава силази на апостоле и ученике Христове.

Сивило таштине и адска тама нестају и престају пред Свјетлошћу Васкрсења Христовог. “Ја сам Свјетлост свијету”,  говори Исус, и Дух Свети освећује и просвећује, чини сваког човјека истински живим.

Свети апостоли су на данашњи празник, коначно схватили Јеванђеље и разумјели Божанску мисију спасења рода људског.
Цар небески исписује свјетлим словима вријеме, просвјећује таму и духовима злоба поручује: Мене текел уфарсин – твоје вријеме је прошло. Ад оста празан, легеони немоћни јече, смрт без жалца, таштина без мрене, све се одједном расцвјета и проклија мртво дрво… јер Христос васкрсе! 
Дух који од Оца исходи силази и освећује апостоле, исон је Цркве! Не силази Дух Свети, јер су апостоли “заслужили” (што несумњиво, по нашем људском расуђивању, јесу) него што се Христос дјели и раздјељује а никада не нестаје. Благодат задобити значи Дар спасења незаслужан и недостојан примити. Уосталом, знали – не знали, зато и јесмо гдје смо и зато живимо, сви људи. Јер охристовити се: обући у Христа, и да “не живим више ја, него Христос живи у мени” значи бити облагодаћен и упућен ка Царству надолазећем и непролазном.

Зато апостоли од Силаска Светог Духа на њих неустрашиво свједоче Васкрслог Исуса цијелом свијету. И сви животима плаћају за проповједање Добре вијести. Јер знају већ, освећени и просвећени; да је Исус Христос све и сва. Да је Син Божији Живот вјечни.

Цар небески, Свети Дух нам открива Истину и приводи очишћене Оцу небеском.

Зато Свети Серафим Саровски каже да је циљ нашега живота задобити благодат Духа Светога. 

Благодат Господа нашега Исуса Хркста, Љубав Бога Оца и заједница Духа Светога нека буде са свима вама.

О празнику,
о. Симон