NOVOSTI, FRANKFURT

Besjeda sveštenika Simona Turkića – Nedjelja 23. po Duhovima – Frankfurt

Iz čitanja današnjeg jevanđelja o iscjeljenju čovjeka u kome je bio legion demona označio bih sada, na početku Božićnog posta, dve potresne slike i jedno književno djelo – klasik.

Dakle, priča u Jevanđelju govori o čovjeku koji se mučio mnogo, u njemu su bili zli duhovi. Niko mu od ljudi nije mogao pomoći. Dolazi Spasitelj Hristos i demoni Ga prepoznaju i viču – zašto si došao Isuse Sine Božiji da nas mučiš, prije vremena. On im dopušta da uđu u krdo svinja koje je paslo u blizini na uzvišenju.

Kada su napustili gadarinskog bjesomučnika i ušli svinje, one su se odmah sjurile u jezero i podavile.

A čovjek iscjeljeni sjeđaše ,,pametan kod nogu Isusovih”.

Kada se narod okupio gadarinski i vidio šta se zbilo, moljahu Isusa da otide od njih, jer ih ispuni strah veliki…

Prva potresna slika iz današnjeg Jevanđelja jeste kada isti onaj bjesomučnik sjedi ,,pametan” kod nogu Isusovih.

Drugi potresan događaj jeste kada narod koji se uvjerio da je bjesomučnik ,,pametan”, moli Onoga Koji je iscjelio onoga u kom su stanovali demoni.

Dešava se svojevrstan paradoks.

Onaj koji je bio obuzet legionom zlih duhova i koji je živio u groblju, postaje ,,pametan”. Smatrali su ga najgorim i najlošijim. Nisu ga mogli savladati. Sve je sveze kidao. Većinom su ga smatrali i nečovjekom.

Hristos Gospod od bjesomučnika otkriva pametnog čovjeka. A oni koji smatrahu sami sebe pametnima i ,,ispravnima” kada vidješe djelo Gospodnje i prepoznaše da je to mogao samo Gospod učiniti, moljahu Isusa da otide od njih.

,,Svjetlost svijetu” im nije trebala jer su živjeli u mraku!

I kada ih Gospod napuštaše, iscjeljeni bjesomučnik Ga moljaše da ide s Njim.

A Isus mu reče da ostane i svjedoči Svjetlost, ono što mu se desilo, tj. Jevanđelje.

Književno djelo koje kao da je proisteklo iz ove jevanđelske priče, jeste djelo od Fjodora Mihajloviča Dostojevskog a zove se ,,Idiot”.

Kneza Miškina osuđuje okolina, a on, sem što je genije, jedini ,,pametan sjeđaše kod nogu Isusovih”.

Srećan početak Božićnog posta! Sjedimo kod nogu Isusovih i slušajmo tihi glas Njegov, koji će nas prevesti ka Luci spasenja.

o. Simon Turkić