НОВОСТИ, ФРАНКФУРТ

Бесједа свештеника Симона Туркића – Недјеља 23. по Духовима – Франкфурт

Из читања данашњег јеванђеља о исцјељењу човјека у коме је био легион демона означио бих сада, на почетку Божићног поста, две потресне слике и једно књижевно дјело – класик.

Дакле, прича у Јеванђељу говори о човјеку који се мучио много, у њему су били зли духови. Нико му од људи није могао помоћи. Долази Спаситељ Христос и демони Га препознају и вичу – зашто си дошао Исусе Сине Божији да нас мучиш, прије времена. Он им допушта да уђу у крдо свиња које је пасло у близини на узвишењу.

Када су напустили гадаринског бјесомучника и ушли свиње, оне су се одмах сјуриле у језеро и подавиле.

А човјек исцјељени сјеђаше ,,паметан код ногу Исусових”.

Када се народ окупио гадарински и видио шта се збило, мољаху Исуса да отиде од њих, јер их испуни страх велики…

Прва потресна слика из данашњег Јеванђеља јесте када исти онај бјесомучник сједи ,,паметан” код ногу Исусових.

Други потресан догађај јесте када народ који се увјерио да је бјесомучник ,,паметан”, моли Онога Који је исцјелио онога у ком су становали демони.

Дешава се својеврстан парадокс.

Онај који је био обузет легионом злих духова и који је живио у гробљу, постаје ,,паметан”. Сматрали су га најгорим и најлошијим. Нису га могли савладати. Све је свезе кидао. Већином су га сматрали и нечовјеком.

Христос Господ од бјесомучника открива паметног човјека. А они који сматраху сами себе паметнима и ,,исправнима” када видјеше дјело Господње и препознаше да је то могао само Господ учинити, мољаху Исуса да отиде од њих.

,,Свјетлост свијету” им није требала јер су живјели у мраку!

И када их Господ напушташе, исцјељени бјесомучник Га мољаше да иде с Њим.

А Исус му рече да остане и свједочи Свјетлост, оно што му се десило, тј. Јеванђеље.

Књижевно дјело које као да је проистекло из ове јеванђелске приче, јесте дјело од Фјодора Михајловича Достојевског а зове се ,,Идиот”.

Кнеза Мишкина осуђује околина, а он, сем што је геније, једини ,,паметан сјеђаше код ногу Исусових”.

Срећан почетак Божићног поста! Сједимо код ногу Исусових и слушајмо тихи глас Његов, који ће нас превести ка Луци спасења.

о. Симон Туркић