ВИКАРНИ ЕПИСКОП ЈОВАН, ДИСЕЛДОРФ

Бесједа Владике Јована на Видовдан – Диселдорф

Бесједа Његовог Преосвештенства Епископа хумског г. Јована одржана је 28. јуна 2023. године на празник Светога мученика Кнеза Лазара и светих српских мученика на Светој Литургији у храму Светога Саве у Диселдорфу.

Беседа Владике Јована:

У име Оца и Сина и Светога Духа. Иако су наша искуства у животу разнолика и многострука, могло би се рећи да се сва могу свести на два искуства, једно је љубав а друго је мржња. Данас смо се сабрали на овом свештеном месту да бисмо изразили своје уверење, да је наш Бог љубав и да је љубав та која побјеђује. Не само љубав као емоција него љубав као однос који је утемељен на односу према Богу и према ближњима које видимо и доживљавамо као сам темељ свога постојања, као оне без којих не можемо да живимо, и наравно не можемо да се спасемо.

Данас је Видовдан. Ми сви га славимо као један од најзначајнијих празника у нашем народу. И на догађај који се догодио 1389. године ми надовезујемо сва искуства која су везана за страдање нашег народа. Али, кроз страдање нашег народа и кроз искуство страдања ми треба љубављу Господњом да посматрамо и страдања свих људи и целога света, јер су сва страдања, која су из љубави и за љубав, у крајњом линији оно страдање нашег Господа Исуса Христа за живот света. Сва та страдања, драга браћо и сестре, као што чврсто верујемо и због тога смо се данас овде и сабрали, завршиће празним гробовима, завршиће васкрсењем из мртвих. Ми смо овде сабрали да се сетим Видовдана и свих страдања од оног Господњег до данашњег дана, и на тај начин исповедамо васкрсење из мртвих. Зато не прослављамо смрт и страдање саме по себи него оно и онакво умирање које је саможртвено, оно и онакво умирање које је утемељено на љубави, оно и онакво умирање које изграђује Цркву, и које изграђује заједницу светих који су већ, могли бисмо рећи, васкрсли из мртвих и чији су гробови већ напукли од силине Господњег васкрсења и питање је само тренутка када ће Господ да одлучи и поново да дође да све васкрсне из мртвих. Данас смо се сабрали да се причестимо Господу, и да се причестимо свима светима, да се свима светима присајединимо, присаједињујући се нашем Господу Исус Христу, причешћујући се од једног тела и пијући из једне чаше. Нека нам је свима данашњи празник благословен, да нам буде на спасење, на умножење љубави, на ослобођење од мржње, јер оно по чему се разликују живот и смрт јесте заправо разлика између љубави и мржње а мржња је често утемељена на нашем уверењу како нешто чинимо у име Божије. Ово данашње Јеванђеље се завршава Христовим упозорењем апостолима да ће доћи час када ће сваки који њих убија мислити да Богу службу чини. И ми, драга браћо и сестре, када год мислимо да Богу и правди или било којем другом идеолошком начелу чинимо службу жртвујући било кога од наших ближњих, треба увек да застанемо да се прекрстимо и да промислимо да ли смо ми заиста у праву и да ли можда наше уверење није у потпуности тачно и да ли би насупрот нашег става требало можда да дамо предност човеку, брату, ближњем који стоји поред нас. Нека би нас Господ све васкрсао из мртвих и исцелио од свих наших мука и страдања својим васкрсењем, амин.