НОВОСТИ, ХАНОВЕР

Богојављење у парохији хановерској

Данас када цела Православна Црква слави велики Господњи празник Богојављење,  који је у раној Цркви прослављен као празник свих Божијих јављања свету, празник Светлости, литургијски је прослављен у препуном храму Светога Саве у Хановеру.

У раним јутарњим часовима пре Свете Литургије имали смо част да угостимо Његово Преосвештенство Архиепископа Севастијског Теодосиуса „Аталлах Ханна“ из Јерусалимсе Патријаршије који је у пропутoвању посетио  нашу парохију. Упутивши Епископу Теодосиусу топле речи добродошлице и поклонивши му икону Светога Саве, пожелели смо му угодан боравака у нашем граду и у нашој парохији. Епископ Теодосиус нам је са великим жаром причао о Патријарху Павлу са којим је имао прилику да се сусретне. Поклонивши нам иконице Богородице Јерусалимске, које смо поделили верницима, упутио нам је срдачан позив да га посетимо у Јерусалиму.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Бранислав  Чортановачки уз саслуживање протонамесника Александра Перковића, старешине храма, и ђакона Славака Босанчића. Литургијском благољепију је допринео хор „Свети Симеон Мироточиви“  под  диригентским водством проф. Јелене Милосављевић Агбаба, као и појањем протојереја-ставрофора Милана Пејића.

Након Великог освећења воде, отац Бранислав је поучио верни народ о значају празника Богојављења, као и значају самог освећења воде, а преко ње и све твари коју нам је Господ даровао.

Отпојавши хвалу Богу, верни народ се окупио око трпезе љубави гдје је настављено саборовање.

Извор:https://orthodoxekirche.com/