ВИДЕО, КЕЛН, НОВОСТИ

Богојављење у парохији келнској

На Богојављење, 19.01.2020. године, у храму Воздвижења Часног Крста у Келну служена је Света Литургија Св. Василија Великог. Светом Литургијом је началствовао архијерејски заменик протојереј ставрофор Неђо Јањић уз саслужење старешине храма протонамесника Младена Јањића. Након светог причешћа верујућег народа обављено је Велико освећење богојављенске водице, која је дељена парохијанима. У наставку је уприличено празнично послужење у Духовном центру.

По први пут у историји парохије у Келну, ове године је организовано пливање за часни крст. Том приликом се пријавило 27 мушкараца и 2 девојке. Они су, вођени силом крста и вером у васкрслог Христа, одлучили пливати у хладној води реке Рајне.

Учесници богојављенског пливања за часни крст су били: Живко Татомир, Душко Гријаковић, Марко Бошковић, Дејан Бабић, Ђорђе Јањић, Лазар Милошевић, Јован Јањић, Саша Пантић, Оливер Серафимовић, Светозар Мацут, Милан Нанић, Драган Свељо, Филип Димов, Милан Марковић, Радисав Петровић, Илија Трујкић, Владимир Марковић, Марко Перковић, Владимир Ракочевић, Зоран Цвијетић, Радоња Гурешић, Александар Ћук, Синиша Русимовић, Сергеј Цвијетић, Милан Петровић, Никола Узелац, Душица Кнежевић и Дајана Цвијетић. Најмлађи учесник је био 10-годишњи Данило Радојчић.

Предвођени протонамесником Младеном Јањићем учесници су литијом пристигли на пристаниште, где је отпочело пливање за часни крст уз поздрав: БОГ СЕ ЈАВИ – ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ! У присуству од око сто знатижељних гледалаца из парохије и околине, први до часног крста стигао је Душко Гријаковић, који се уписао као први победник ове манифестације. Учесници богојављенског пливања су штампаним мајцама подржали, од све деце, омиљену малу Маријану и њену породицу да Божијим благословом њено лечење буде успешно и на радост како њене породице тако и свих нас заједно.

Цео догађај је испраћен присуством надлежне „Schiffsfahrtpolizei“ и уз приправност лекарских и медицинских служби града Келна.

Честитамо свим учесницима на храбрости, љубави и вери и поздрављамо све парохијане поздравом: БОГ СЕ ЈАВИ – ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ!