VIDEO, KELN, NOVOSTI

Bogojavljenje u parohiji kelnskoj

Na Bogojavljenje, 19.01.2020. godine, u hramu Vozdviženja Časnog Krsta u Kelnu služena je Sveta Liturgija Sv. Vasilija Velikog. Svetom Liturgijom je načalstvovao arhijerejski zamenik protojerej stavrofor Neđo Janjić uz sasluženje starešine hrama protonamesnika Mladena Janjića. Nakon svetog pričešća verujućeg naroda obavljeno je Veliko osvećenje bogojavljenske vodice, koja je deljena parohijanima. U nastavku je upriličeno praznično posluženje u Duhovnom centru.

Po prvi put u istoriji parohije u Kelnu, ove godine je organizovano plivanje za časni krst. Tom prilikom se prijavilo 27 muškaraca i 2 devojke. Oni su, vođeni silom krsta i verom u vaskrslog Hrista, odlučili plivati u hladnoj vodi reke Rajne.

Učesnici bogojavljenskog plivanja za časni krst su bili: Živko Tatomir, Duško Grijaković, Marko Bošković, Dejan Babić, Đorđe Janjić, Lazar Milošević, Jovan Janjić, Saša Pantić, Oliver Serafimović, Svetozar Macut, Milan Nanić, Dragan Sveljo, Filip Dimov, Milan Marković, Radisav Petrović, Ilija Trujkić, Vladimir Marković, Marko Perković, Vladimir Rakočević, Zoran Cvijetić, Radonja Gurešić, Aleksandar Ćuk, Siniša Rusimović, Sergej Cvijetić, Milan Petrović, Nikola Uzelac, Dušica Knežević i Dajana Cvijetić. Najmlađi učesnik je bio 10-godišnji Danilo Radojčić.

Predvođeni protonamesnikom Mladenom Janjićem učesnici su litijom pristigli na pristanište, gde je otpočelo plivanje za časni krst uz pozdrav: BOG SE JAVI – VAISTINU SE JAVI! U prisustvu od oko sto znatiželjnih gledalaca iz parohije i okoline, prvi do časnog krsta stigao je Duško Grijaković, koji se upisao kao prvi pobednik ove manifestacije. Učesnici bogojavljenskog plivanja su štampanim majcama podržali, od sve dece, omiljenu malu Marijanu i njenu porodicu da Božijim blagoslovom njeno lečenje bude uspešno i na radost kako njene porodice tako i svih nas zajedno.

Ceo događaj je ispraćen prisustvom nadležne „Schiffsfahrtpolizei“ i uz pripravnost lekarskih i medicinskih službi grada Kelna.

Čestitamo svim učesnicima na hrabrosti, ljubavi i veri i pozdravljamo sve parohijane pozdravom: BOG SE JAVI – VAISTINU SE JAVI!