DORTMUND, NOVOSTI

Božić u Dortmundu

Ove godine, kao i ranijih godina, o prazniku Rođenja Hristovog u Dortmundu, bilo je izuzetno svečano.

Ovogodišnje toržestveno slavlje otpočelo je Svetom Liturgijom na Badnji dan, 06. januara 2020. godine. Nakon Bogosluženja usljedile su pripreme za proslavu Badnje večeri i samog Božića. Veliki trud parohijana koji su na sebe uzeli određene obaveze urodio je plodom s obzirom na to da je sve proteklo u najboljem redu i radosti. Nakon večernjeg bogosluženja usljedilo je nalaganje badnjaka, posluženje i narodno veselje do kasno u noć. Veliki broj vjernika koji se sabrao u porti parohijskog hrama Svetog apostola Luke mogao je da se posluži tradicionalnim pićima i hranom koju su pripremali parohijani. Novoosnovana prodavnica u sali parohijskog doma u mnogome je smanjila uobičajenu gužvu u samom hramu.

Parohijski hor ,,Dostojno jest” je pored pojanja na Bogosluženjima, pojao božićne pjesme i tako uveličao svečanost praznovanja.

Ove godine je služena ponoćna Sveta Liturgija na kojoj se veliki broj vjernih pričestio Svetim Tajnama. Na jutarnjoj Izobraziteljnoj (Liturgiji), koja je počela u 10 časova, takođe veliki broj parohijana je pristupio Svetoj Čaši.

Vjerne je u par navrata pastirskim slovom pozdravio paroh, protojerej Danilo Dangubić, naglašavajući činjenicu ,,da je Bog svojim dolaskom u ovaj svijet prešao ogroman put iz ljubavi prema čovjeku, stoga smo i mi, odgovarajući na Njegovu ljubav, dužni preći mali put jedni prema drugima, kako bi se u nama projavila naša Bogolikost”.

Proslavu Badnje večeri u našoj porti medijski je propratila veoma gledana televizija WDR za čije interesovanje i pažnju se parohijska zajednica od srca zahvaljuje.

U kratkom intervjuu za pomenutu televiziju, predsjednik Crkvenog odbora gospodin Dejan Aleksić se osvrnuo na smisao naših običaja i  čestitao praznik svim pravoslavnim vjernicima.

Blagodareći Gospodu za lijepo vrijeme koje je poslužilo ovogodišnje naše božićno sabranje, svima vjernima želimo srećan i blagosloven praznik uz sveradosni pozdrav: ,,Mir Božiji Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!“