ДОРТМУНД, НОВОСТИ

Божић у Дортмунду

Ове године, као и ранијих година, о празнику Рођења Христовог у Дортмунду, било је изузетно свечано.

Овогодишње торжествено славље отпочело је Светом Литургијом на Бадњи дан, 06. јануара 2020. године. Након Богослужења усљедиле су припреме за прославу Бадње вечери и самог Божића. Велики труд парохијана који су на себе узели одређене обавезе уродио је плодом с обзиром на то да је све протекло у најбољем реду и радости. Након вечерњег богослужења усљедило је налагање бадњака, послужење и народно весеље до касно у ноћ. Велики број вјерника који се сабрао у порти парохијског храма Светог апостола Луке могао је да се послужи традиционалним пићима и храном коју су припремали парохијани. Новооснована продавница у сали парохијског дома у многоме је смањила уобичајену гужву у самом храму.

Парохијски хор ,,Достојно јест” је поред појања на Богослужењима, појао божићне пјесме и тако увеличао свечаност празновања.

Ове године је служена поноћна Света Литургија на којој се велики број вјерних причестио Светим Тајнама. На јутарњој Изобразитељној (Литургији), која је почела у 10 часова, такође велики број парохијана је приступио Светој Чаши.

Вјерне је у пар наврата пастирским словом поздравио парох, протојереј Данило Дангубић, наглашавајући чињеницу ,,да је Бог својим доласком у овај свијет прешао огроман пут из љубави према човјеку, стога смо и ми, одговарајући на Његову љубав, дужни прећи мали пут једни према другима, како би се у нама пројавила наша Боголикост”.

Прославу Бадње вечери у нашој порти медијски је пропратила веома гледана телевизија WDR за чије интересовање и пажњу се парохијска заједница од срца захваљује.

У кратком интервјуу за поменуту телевизију, предсједник Црквеног одбора господин Дејан Алексић се осврнуо на смисао наших обичаја и  честитао празник свим православним вjерницима.

Благодарећи Господу за лијепо вријеме које је послужило овогодишње наше божићно сабрање, свима вјернима желимо срећан и благословен празник уз сверадосни поздрав: ,,Мир Божији Христос се роди! Ваистину се роди!“