NOVOSTI, FRANKFURT

Crkvena opština Frankfurt – Duhovna briga i preporuka – Krsna slava

Šta je slava i kako slaviti?

Period slava i proslava Svetih, kao porodičnih molitvenih zastupnika intezivno kreće od oktobra.

Mnogi vjernici postavili su pitanje:

Kako slaviti sada? Kao i prije, naš je odgovor.

A to znači:

Slaviti Vaskrslog Gospoda, Pobjednika grijeha, smrti i đavola.

A na praznik koji je Crkva odredila da se slavi (Sveti Toma, Kirijak Otšelnik, Sergije i Vakh, Sveta Petka, itd) spremiti slavski kolač, koljivo, vino i spisak sa imenima živih i upokojenih, pa odnijeti u parohijsku crkvu (najljepše na Liturgiju Svetu) ili uoči slave. U crkvi uzeti slavsku svijeću i manju za koljivo. Kolač slavski simbolizuje ,,Hljeb nebeski” ili ,,manu” (kojom je Izabrani narod u pustinji Gospodom hranjen), to jest: Sina Božijeg, Isusa Hrista, Bogočovjeka, Koji se žrtvuje na krstu i izliva svoju krv prečasnu za nas. Zato se hljeb reže sa donje strane (meke) koja simvolizuje ljudsku prirodu Hristovu i preliva vinom. I mi cjelivamo hljeb (sveštenik i vjernik između sebe), govoreći: Hristos je posredi nas!

A vjernik odgovara: I jeste i biće.

Hljeb nosi poslije domaćin kući i dijeli slavarima. I to je liturgijski dio slave ,,Domaće Liturgije” kada razdeljujući Hrista između sebe ispovjedamo Onoga Koji Se ,,dijeli i razdeljuje ali nikada ne nestaje”.

Koljivo simbolizuje smrt i vaskrsenje.

Pšenica se posije u zemlju da proklija i donese rod. I mi, živimo sada tako da i kad umremo živi budemo u Hristu Isusu po riječima apostola Pavla.

Svijeća gori u domu slavara, simbolizujući vjeru čvrstu i nepokolebljivu, kadionica i tamjan čistotu vjere i molitvu Gospodu.

 

Kako slaviti sada u ovo vrijeme pandemije?

Nećemo se baviti teorijama i negiranjem. Znamo lično da su mnogi episkopi i sveštenici oboljeli i ozdravili a neki se i upokojili od ove pošasti, na žalost.

Treba da se bavimo pomaganjem i posjetama oboljelima, da li u bolnicama ili domovima.

Svim medicinskim radnicima se iskreno divimo i molimo se za njih.

Zbog aktuelne situacije PREPORUČUJEMO našim parohijanima sljedeće:

Slavite slavu kao i do sada, kao što je objašnjeno, ali u krugu svoje porodice.

Neka oprez nadvlada emocije i srce, a razum i ljubav hrišćanska bude uzajamno razumijevanje.

Prijatelji, kumovi i rodbina da budu sa nam u molitvama za zdravlje i napredak.

Budimo odgovorni domaćini i ČOJSTVOM zaštitimo naše najbliže, koje volimo.

Pratićemo pažljivo situaciju i kao vaši brižni pastiri obavještavati Vas o aktuelnoj situaciju, a sve u skladu sa instrukcijama i obavezama prema obavještenjima nadležnih institucija.

 

06.10. 2020 aktuelno obavještenje od nadležnih institucija u Frankfurtu:

“Das gilt ab Freitag für Frankfurt

Frankfurt erhält eine Sperrstunde ab 22 Uhr

Hochfrequentierte Einkaufsstraßen und -zentren dürfen nur noch mit Mund-Nasen-Schutz betreten werden

Private Feiern werden im öffentlichen Bereich auf 25 Personen beschränkt, im privaten Raum gilt die dringende Empfehlung, Feiern auf höchstens 10 Personen zu beschränken

An bestimmten öffentlichen Plätzen und in Parks gilt ganztägig ein Alkoholverbot

Der Frankfurter Herbstmarkt wird mit einem verschärften Hygienekonzept neu unterlegt und nach Angaben der Stadt auf einen noch unbestimmten Termin verschoben

Die Liste der betroffenen Parks, Plätze und Einkaufsbereiche soll bis Donnerstagvormittag vorliegen. Die Sperrstunde betrifft laut Oberbürgermeister die Gastronomie, also Restaurants, Kneipen und Bars. Veranstaltungen wie Kino, Theater oder Konzerte seien davon nicht betroffen. Auch hier soll am Donnerstag mehr Klarheit herrschen.”

https://www.hessenschau.de/gesellschaft/frankfurt-verhaengt-sperrstunde—ob-feldmann-praesentiert-heftige-corona-massnahmen-,frankfurt-corona-massnahmen-100.html

Neka molitvama svih Svetih Gospod podari svima Vama zdravlje duhovno i tjelesno i da na mnoge godine slavite Gospoda i svoje krsne slave.

Slavite Boga jer je Dobar, aliluja, jer je do vijeka milost njegova, aliluja.

 

Vaši sveštenici

Crkvena opština Frankfurt