NOVOSTI, FILINGEN

Crkvena slava u Filingenu

Povodom hramovne slave, Svetoga Arhangela Mihaila, u nedelju, 24. novembra 2019. godine, parohiju za Centralni Švarcvald u Filingen-Šveningenu posetio je Episkop Grigorije. Pored hramovne slave, proslavljeno je i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, 50 godina Eparhije diseldorfske i nemačke i 25 godina švarcvaldske parohije.

Posle Svete arhijerejske Liturgije na kojoj je uzelo molitvenog učešća veliki broj parohijana, slavlje je nastavljeno u sali svetosavskog doma uz osvećenje slavskih obeležja i bogatu slavsku trpezu. Crkvenu slavu ulepšali su članovi folklorne sekcije „Arhangel“ i učenici bogoslovije Svetoga Petra Cetinjskog sa Cetinja, kratkim kulturno-umetničkim programom.

Na kraju slavske trpeze, starešina hrama, otac Milenko Marković zahvalio se Vladiki Grigoriju, čestitajući mu ujedno 20-o godišnji jubilej arhijerejske službe, zatim braći sveštenicima, gostima iz Frankfurta, Karlsruea i otadžbine, i svima koji su pomogli crkvenu slavu, posebno kumovima i članicama Kola sestara, koje već 25 godina, koliko postoji i parohija, marljivo pomažu svoju Crkvu. Bez obzira na porodične, poslovne i brojne obaveze, u skladu sa svojim mogućnostima, parohijani nađu vremena i za humanitarni rad pomažući naš narod u otadžbini, posebno na Kosovu i Metohiji.