KELN, NOVOSTI

Cvetna nedelja u Kelnu

U Cvetnu nedelju, 12. aprila 2020. godine, kada naša Srpska pravoslavna crkva sa drugim pravoslavnim sestrinskim crkvama, u šestoj nedelji Vaskršnjeg posta, proslavlja veliki praznik „Cveti – Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim“, u hramu Vozdviženja Časnog Krsta u Kelnu služena je Sveta Liturgija. Bogoslužio je arhijerejski zamenik Eparhije diseldorfske i nemačke i paroh kelnski protojerej-stavrofor Neđo Janjić. U skladu sa donesenim merama državnih vlasti u vezi suzbijanja pandemije i ovoga puta na službi nije bilo vernika.

U toku Svete Liturgije, već četvrti put zaredom, članovi parohije kelnske, u svojim domovima, pred svojim ikonama, prineli su jutarnje molitveno pravilo, kao zajedničku molitvenu službu Bogu. Iako fizički odvojeni, snaga zajedničke molitve osetila se u svakom domu.

Ovakva molitvena radost podstakla je naše parohijane, ali i braću i sestre iz drugih gradova i zemalja, da se priključe našoj akciji #molisekodkuće#betezuhause#prayathome.      

Ponovo je ovom prilikom veliki broj verujućih porodica, ne samo iz naše parohije i iz Nemačke, već i iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Austrije i Engleske, učestvovao u našoj ,,Cvetnoj Litiji“.

Današnja Sveta Liturgija, pojačana molitvama svih sabranih u svojim domovima, dobila je tako iznova dimenziju nebeskog sabranja na zemlji.

Ovim putem se, još jednom, najsrdačnije zahvaljujemo svima, na ljubavi i molitvenoj istrajnosti, sveštenstvu iz bratskih parohija na pokazanoj molitvenoj podršci, kao i svim ostalim učesnicima naše zajedničke molitve i ,,Cvetne Litije“.

Danas je, na osnovu poslatih fotografija, molitveno, u Cvetnoj Litiji kojom smo dočekali Hrista u Jerusalim i srca naša, učestvovalo 230 članova Hristove crkve.

Današnjom proslavom praznika Cveti, završava se četrdesetodnevni Vaskršnji post i već od sutra počinje Strasna (stradalna) sedmica sa još strožijim tipikom telesnog, ali pre svega duhovnog posta.

Napojeni čudom Hristovog Vaskrsenja Pravednoga Lazara kao i lepotom litijskog dočeka Gospoda Isusa Hrista, ulazimo sa Njim u Jerusalim, spremni i ohrabreni verom u Boga i ljubavlju jednih prema drugima, u nedelju Hristovog stradanja.

Draga braćo i sestre, potrudimo se da sačuvamo sve vrline i svako dobro koje smo stekli u toku ovog posta kako bismo u zdravlju duha i tela i u najvećoj radosti i ljubavi dočekali Vaskrsenje Hristovo.

Kao znak duhovne podrške, uslediće uskoro preporuka nadležnih sveštenika za molitveno pravilo za dane koji nam predstoje.

Sveštenici
Neđo i Mladen Janjić