KELN, NOVOSTI

Dani dečije radosti u Parohiji kelnskoj

Nakon dvogodišnje pauze, uzrokovane pojavom korona virusa i preventivnih mera koje su zabranjivale okupljanja, sabrala je Mati Božija na praznik svoga Svetog Uspenija decu Parohije kelnske na 5. Igre dečije radosti koje organizuje Crkvena opština uz blagoslov prota Neđe i o. Mladena Janjića.

Budući misionarskog karaktera i ističući na prvom mestu poučavanje u pravoslavnoj veri ova manifestacija, posvećena pre svih, deci, započela je Svetom Liturgijom na kojoj su i deca učestvovala izgovarajući molitvu Oče naš i Simbol vere. Nakon pričešća usledilo je i molepstvije za blagosiljanje nove školske godine, pa su naši đaci i učitelji primili poseban blagoslov za napredak u obrazovanju i školovanju.
 
Posle molitve započeo je bogat kulturno-umetnički program folklornog udruženja ,,Radost“ iz Leverkusena koji je sa svojim članovima izveo poznata srpska narodna kola i igre. Zatim za naše najmlađe priređen je ručak posle koga je otpočelo nadmetanje u viteškim i sportskim igrama što je većini dece bilo najinteresantniji deo programa. Nadmetanje je završeno proglašavanjem pobednika a druženje je potom još dugo nastavljeno u svečanom i prazničnom raspoloženju uz veselu i radosnu dečicu.
 
Kao svaki put do sada i ove godine bilo je veoma mnogo zainteresovanih za ovakve aktivnosti pa je i hram na bogosluženju bio ispunjen kao i porta u vreme trajanja programa. Veliki broj dece i roditelja došli su izdaleka sa područja drugih parohija i iz udaljenih naselja da bi svojim učešćem i prisustvom ulepšali i uveličali ovaj događaj koji postaje sve bolje organizovan, privlači sve veći broj dece i donosi sve više radosti i osmeha i deci i roditeljima. 
Crkvena opština i uprava hrama najlepše zahvaljuju svima koji su doprineli uspehu igara, svima koji su učestvovali na zajedničkoj molitvi i u pripremljenom programu i pozivaju sve koji su raspoloženi da zajedničkim trudom ovaj festival postane još posećeniji i bogatiji u svom programu, da se ponavlja i raste iz godine u godinu sabirajući oko majke Crkve svu njenu decu i veliku i malu, na mnogaja ljeta.
 
sveštenstvo hrama u Kelnu