ДИСЕЛДОРФ, ЕПИСКОП ГРИГОРИЈЕ, НОВОСТИ

Диселдорф – ,,Вера и изазови савременог доба“

Уочи празника Богојављења, 18.01.2020. у вечерњим часовима, у сали епархијског центра одржано је, треће у низу, предавење на тему ,,Вера и изазови савременог доба“. Овога пута, град домаћин, после Берлина и Штутгарта, био је Диселдорф.

Поред аутора, др Владике Григорија на предавању је говорио и господин Миодраг Шорић, један од главних дописника Дојче велеа. Модератор предавања био је господин др Павле Аничић, иначе секретар за мисију при канцеларији Епископа.

Предавање је осмишљено као својеврсна промоција нове књиге Епископа Григорија, ,,Гледајмо се у очи“. Под корицама књиге налази се штиво разноврсне тематике намењено широкој читалачкој публици. Интервју, есеји, беседе, афоризми, импресије ауторових пријатеља, све су то делови целине, настали у различитим временским интервалима, у различитим животним ситуацијама. Нит која прожима и држи скупа наведене теме, форме и времена јесте вера, вера у Христа као Богочовека.   

У присуству око триста људи, предавање је отворио господин Павле, кратком увертиром која је садржала елементарне моменте из књиге а потом је реч предао Владики Григорију. Излагање аутора од почетка па до самога краја било је базирано на теми вере. Приступајући теми вере из различитих аспеката, Владика је нагласио динамичку природу вере, објаснивши да је то једини начин постојања вере јер инертност, статичност не може бити карактер вере. Наставак излагања тицао се тога шта вера јесте (шта наша вера треба да буде) и шта вере није (шта наша вера не треба да буде). Да не би излагање било сувише апстрактно, Владика је често речено поткрепљивао и појашњавао примерима из Светога Писма и из свакодневнога живота. Аспект вере на делу и о значају вере у животу једног појединца покушао је да појасни господин Миодраг. Као човек васпита у православном хришћанском духу, Шорић је, на личном примеру, показао значај вере у Христа, која га је од дечака радника у породичном ресторану одвела на место једног од водећих људи најпознатије новинске куће у свету. Он је нагласио да највећа заслуга за успех у каријери припада његовој породици и Богу, истинским и искреним бодритељима његове вере. Завршни део предавања био је намењен питањима заинтересоване публике.

Излагања предавача била су подељена у неколико делова, раздвојених кратким музичким интермецима класичне музике. Свирачки дуо, у соло извођењима, сачињавали су Сара Абе Харука – виола, из Јапана, члан симфонијског оркестра у Диселдорфу и Мирослав Нисић – хармионика, солиста из Србије (Лесковац).

По завршетку промоције био је организован разговор аутора са читаоцима и потписивање књига.