NOVOSTI, FRANKFURT

Donatorsko veče u Ofenbahu

U svečanoj sali hotela Ahat Plaza, 18. novembra 2023. godine, u gradu Ofenbahu, održana je donatorska večera u organizaciji Eparhije diseldorfske i njemačke i Crkvene opštine Frankfurt. Ovom svečanom događaju prisustvovalo je oko tri stotine eminentnih gostiju iz Njemačke i otadžbine. Program je otvorio Vladike Grigorije svojom prigodnom besjedom, naglasivši značaj koji večera ima ne samo u međuljudskim odnosima kao medijum ljubavi, gostoprimstva i prijateljstva, nego i njenu nezaobilaznu ulogu u istoriji spasenja i naše hrišćanske Crkve od najranijih vremena pa sve do danas, što se posebno ogleda u večeri ljubavi iliti Svetoj evharistiji. U nastavku programa prikazan je kratkometražni film istorijata i značaja Minhenskog (Srpskog) psaltira. Prisutnima su se još obratili: ispred Eparhijskog upravnog odbora Eparhije diseldorfske i njemačke, gospodin Miodrag Šorić; u ime gradonačelnika grada Frankfurta gospodina Majka Jozefa, gospođa Milkica Romić; u ime parohijana Parohije u Frankfurt i Crkvenog odbora, sveštenik Simon Turkić. Atmosferu je upotpunio muzički program u kome su nastupali: harmonikaš Miroslav Nišić iz Esena, muzički duo Marije Milosavljević i Olivera Ruške iz Frankfurta, kao i orkestar Zlatni fijaker iz Novoga Sada.

Na donatorskoj večeri u svrhu dovršenja izgradnje hrama Vaskrsenja Hristovog na Galusu, prikupljeno je oko 195 hiljada evra. Tom prilikom prodato je i 10 primjeraka fototipskog izdanja Minhenskog (Srpskog) psaltira u vrijednosti od 100 hiljada evra, dok je ikona Presvete Bogorodice, djelo umjetnika Rada Šarića, prodata na aukciji za 3 500 evra.

Opširnije na: https://www.vesti-online.com/za-hram-i-eparhiju-295-000-evra/?fbclid=IwAR1LF6MgQA4G2opLWaDqoYNTBVoisiqLb_j86jdeJVIR6_N_WxCGAtBba2Y_aem_ATTNVI-iYQfLn0Dcx-Hdd8VtAJvEqYbUjf7eA7roHc0FwvF3M7R6DOpTHGIEv-Zf29E