KELN, NOVOSTI

Druga pastirska pouka parohijanima kelnske parohije

Draga braćo i sestre,

u nedelju proslavljamo četvrtu nedelju Časnog posta – Sredoposnu. Ona se nalazi tačno na polovini (sredini) Vaskršnjeg posta. Iz tog razloga vam se danas ponovo obraćamo.

Obraćamo se svim našim parohijanima ali i svoj braći i sestrama koji žive na teritoriji naše parohije i onima koji za sebe kažu da su verujući, poluverujući ili čak i neverujući. Jedne i druge i treće Bog voli. Jedni su u zagrljaju sa Njim, drugi su na putu ka Njegovom zagrljaju a treće On čeka raširenih ruku, jer i njih voli.

Svi zajedno smo svedoci teškog vremena koje manje – više teško podnosimo. Uviđamo da su mnogi od nas u svom životu, pridodavali mnogo čemu veći značaj od zasluženog i nama korisnog. Čini nam se da smo kroz ovo poslednje iskušenje, koje još uvek traje, shvatili kakva je „korist čoveku ako sav svet zadobije a duši svojoj naudi“. (Matej 16,26)

Mnogi su se kroz izolaciju utvrdili ili konačno shvatili koliko je velika potreba čoveka za zajednicom i koliko je ona neophodna, da bi se čovek nesmetano zdravo razvijao u duhu i u telu.

Svako susretanje dobrog je blagosloveno i to nam potvrđuje  Gospod u Svetom Pismu rečima : „ Gde su dvoje ili troje sabrani u ime Moje tamo sam i Ja među Njima“ (Matej 18,20). Za nas verujuće najlepše mesto susretanja je u crkvi, na Svetoj Liturgiji. Tamo nismo nikada sami ili samo jedni sa drugima, već je Hristos među nama.

U nedelju će biti tri nedelje od kako se nismo susreli jedni sa drugima i svi zajedno sa Hristom na Svetoj Liturgiji. Nikako našom voljom i željom, nego usled donesenih mera, a zbog zdravstvene zaštite i odgovornosti jednih prema drugima. Iz ljubavi čoveka prema čoveku, distanca je trenutno novi oblik bliskosti.

U ove tri nedelje pokrenuli smo razne milosrdne akcije preko sredstava informisanja (Telefon, VatsEp, Viber, Fejsbuk, Tviter), kako bismo ostali u kontaktu jedni sa drugima, kako bi hrabrili i sebe i druge.  Mnogo je lepih poruka, koje smo dobili, u kojima naši parohijani i drugi potvrđuju da svi zajedno činimo dela Božije ljubavi i milosrđa. Ovakva svedočanstva nam daju za pravo da pozovemo i druge da učestvuju u životu i radu naše crkve, za sada na ovaj način, a kada dođe vreme i na onaj lepši, jer će tada sigurno sve biti bolje i lepše.

Želimo da nastavimo i proširimo naše parohijske aktivnosti, jer je ovo vreme vrlo pogodno za otkopavanje zakopanih talanata i kreativnosti u čoveku i odnosu među ljudima.

Ovakvo vreme i trenutni način funkcionisanja društva i sveta je za crkvu apsolutna nepoznanica. Koliko god da je vreme u istoriji bilo teško, crkva je svoj život pre svega svedočila okupljanjima na Svetoj Liturgiji, prinoseći darove „zbog svega i za sve“. Ne treba imati strah od novog vremena jer ono pruža i druge i drugačije mogućnosti.  

Prošle nedelje smo motivisali porodice i pojedince sa molbom, da iako fizički odvojeni od drugih, budemo zajedno na molitvi. U 10 časova u našoj parohiji mnoge porodice su stajale na bogosluženju u svojim domovima, na molitvi koju smo svi zajedno služili i Bogu prinosili. Naši svetitelji, zaštitnici nas i naših domaćih crkava, učinili su da budemo jedni sa drugima i svi zajedno sa svetima, pred Bogom. Radost je bila velika i mnogi su to zabeležili fotografijom sa porodicama i svojim ikonama. Ova naša zajednička molitva i te lepe slike su naša „Litija“, draga braćo i sestre, i naš doprinos očuvanju naše svetinje, naše parohijske zajednice, i jedno gromoglasno „Ne damo svetinje“, koliko god da je veliko i strašno iskušenje.

Objavljujemo vam i veliku radost da ćemo u nedelju, po blagoslovu našeg Episkopa Grigorija, apsolutno poštujući propisane zakone državnih institucija, bogoslužiti Svetu Liturgiju u Kelnu. Crkva ostaje zatvorena za parohijane, dok će Svetu Liturgiju služiti samo jedan sveštenik uz pomoć jednog pojca. Predlažemo svima koji žele da dostave imena svoja i svojih bližnjih, za pominjanje na proskomidiji, da ih pošalju ocu Mladenu putem poruke.

Ova radost je ogromna, a da bi bila još veća pozivamo svu našu braću i sestre iz naše parohije da opet u nedelju budu u 10 časova, svako u svom domu, na zajedničkoj jutarnjoj molitvi, na našoj zajedničkoj litiji. Taj momenat ovekovečite fotografijom ispred vaših ikona i pošaljite fotografiju ocu Mladenu kako bismo od svih njih napravili jednu zajedničku. Svojim radosnim licima da osvetlimo lica i srca drugih, na ohrabrenje svih nas zajedno.

Sa čvrstom verom u milost Božiju da će ovo iskušenje proći, sa nadom da ćemo se uskoro videti, i sa najvećom ljubavlju pozdravljamo vas i vaše najmilije želeći vam da, pored smirenja, sačuvate radost u srcu i osmeh na licu. 

Vaši sveštenici prota Neđo i otac Mladen Janjić
Keln, 27.03.2020