EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Episkop Grigorije (Durić) u bečkom Sabornom hramu

U nedelju, 25. septembra 2022. godine, na odanije praznika Rođenja Presvete Vladičice Bogorodice, je Njegovo Preosveštenstvo Episkop diseldorfski i sve nemačke G. Grigorije (Durić) služio Svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Sv. Save u Beču. Episkopu su sasluživali nastojatelj Sabornog hrama u Beču, jerej Filip Milunović, sa bratstvom Sabornog hrama, jerejem Miljanom Antićem, jerejem Miladinom Vujkovićem i protojerejem Đorđem Pantelićem, zajedno sa đakonom Dejanom Ristićem iz Minhena i protođakonom Nemanjom Mićićem iz Linca, kojima su prisluživali ipođakoni g. Aleksandar Savić, podsekretar Eparhije austrijsko-švajcarske, kao i upravnik misionarsko-distributivnog centra i urednika eparhijskog sajta, g. Aleksandar Dmitrović.

Episkopa je najtoplije i sa sveusrdnom ljubavlju dočekalo sveštenstvo sa đakonima, ipođakonima, čtečevima i vernim narodom, koji je po prispeću Vladike primio molitveno arhijerejski blagoslov.

Eparhijski hor „Kornelije Stanković“ je takođe svojim blagoljepijem toržestveno odgovarao na božanstvenoj Liturgiji i uveličao praznično raspoloženje.

Episkop je u propovedi, posle čitanja Svetog Jevanđelja, svojim literarnim darom, a bogonadahnuto posebno istakao i naglasio važnost i sveobuhvatnost dveju novozavetnih zapovesti „o kojim visi sav Zakon i Proroci“.

Naročitu radost Crkvi i parohijanima Sabornog hrama je danas pričinilo rukopoloženje diplomiranog teologa i veroučitelja iz Beča, ipođakona g. Dragana Kerčulja u svešteni čin đakona. Sveštenu đakonsku hirotoniju je obavio blagoslovom Njegovog Preosveštenstva, Episkopa austrijsko-švajcarskog G. Andreja, Njegovo Preosveštenstvo Episkop G. Grigorije.

Po završetku Svete Liturgije, Episkop Grigorije se obratio nastojatelju Sabornog hrama, jereju Filipu Milunoviću i bratstvu njegovom uz blagodarenje, a posebno se zahvalio dolasku mnogobrojnom vernom narodu. Nakon podeljene prosfore, Episkop, sveštenstvo i verni narod se uputio u svečanu salu gde je bilo organizovano od strane Sabornog hrama i KSS bogato posluženje.

Izvor: Eparhija austrijsko-švajcarska