EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Episkop Grigorije u čin đakona rukopoložio dr Lazara Supića

Rukom episkopa Diseldorfskog i sve Njemačke Grigorija u manastiru Ostrog, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog u nedjelju 12. maja 2024. godine, u čin đakona je rukopoložen dr Lazar Supić.

Đakon Lazar Supić je rođen u Gacku 1980. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Elektrotehniku je diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Istovremeno sa elektrotehnikom studirao je i diplomirao teologiju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Doktorske studije nuklearnog inženjerstva, upisao je 2009. godine na Univerzitetu u Berkliju, a pod mentorstvom profesora Kaja Fetera i profesora Jasmine Vujić, odbranio je doktorat iz oblasti detekcije zračenja na bazi Komptonovog efekta

Nakon doktorskih studija na Berkliju, radio je postdoktorska istraživanja u Mičigenu (Ann Arbor) i Berkliju iz oblasti detekcije zračenja i vještačke inteligencije. Trenutno se bavi istraživanjem iz oblasti neuromorphic computing and brain-inspired computing, kao i primjenom vještačke inteligencije u oblasti detekcije zračenja. Objavio je radove u prestižnim časopisima iz navedenih oblasti, među kojima su najprestižniji izdavači za multidisciplinarne oblasti kao Sell Press (sekcija Patterns) i Nature (sekcija Machine Intelligence).

Gostovanje u emisiji ”Ostroški svetionik” iz 2016. godine možete pogledati ovdje:

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska