EPISKOP GRIGORIJE, KABINET EPISKOPA, NOVOSTI

Episkop Grigorije u Mostaru

Mostar, 4. novembra 2018.

Osvećenje krstova Sabornog hrama Eparhije ZHiP u Mostaru – ZLATNI KRSTOVI NA ZLATNOJ CRKVI

„Došli smo do onoga momenta, koji smo svi, sa zebnjom i nevjericom iščekivali, da podignemo zlatne krstove na ovu zlatnu crkvu … Ovaj hram je za sve nas, koji bilo gdje na svijetu živimo, pravoslavne hrišćane, Hercegovce, Saborni hram! On je naše saborno mjesto, od koga polazimo i kome se vraćamo. I, zato je toliko važno da se izgradi ovaj hram. Ovaj hram je naše saborište, naše sabiralište, naše ishodište i naše ushodište, naše Krštenje, naše Bogojavljenje, naše Vaskrsenje, naše Vaznesenje i naša Pedesetnica…”

Ovim riječima Episkop frankfurtski i sve Njemačke Grigorije, nakon osvećenja krstova Sabornog hrama Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Mostaru obratio se Crkvi Božijoj sabranoj na jednom mjestu, mjestu obnove crkve i Crkve u Mostaru.

Evharistijskim sabranjem, tokom kojeg se uvijek iznova osvećuju vaskoliki prostor i vrijeme, osvećeni su i, upravo završeni, krstovi Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, uz načalstvovanje Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija i sasluženje Episkopa frankfurtskog i sve Njemačke Grigorija, umirovljenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija,brojnog sveštenstva i naroda Božijeg. Sveta arhijerejska liturgija započeta je u Staroj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, a završena osvećenjem krstova u Sabornom hramu. Nakon Liturgije, u Vladičanskom dvoru u Mostaru, priređen je i svečani ručak, kojem su prisustvovali i brojni ktitori Sabornog hrama.

Sedam osvećenih i pozlaćenih krstova narednih dana biće postavljeno na zvonik i kupole Hrama u Mostaru, čime se na svojevrstan način najavljuju višestruki završni radovi, a sa ciljem da Saborni hram u potpunosti bude završen do proslave osamsto godina od osnivanja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.