VIKARNI EPISKOP JOVAN, NOVOSTI

Episkop Jovan na Preobraženje služio u Trebinju

Na praznik Svetog Preobraženja Gospodnjeg, u trebinjskom Sabornom hramu Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Episkop mileševski Atanasije. Sasluživali su vikarni Episkop humski Jovan, domaćin Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, brojno sveštenstvo i monaštvo, uz molitveno prisustvo vjernog naroda.

Nakon Jevanđelja besjedom se obratio Vladika Atanasije. Vladika je istakao glavne trenutke događaja na Tavoru, objašnjavajući da su najveću dobit iskusili apostoli i sveti proroci, prisutni na Tavoru, ali i svaki hrišćanin koji hita kako bi učestvovao u događaju Preobraženja postaje učesnik njihovog iskustva. Gospod želi da otvori nebesa, približi Carstvo Nebesko i punoću nebeskog iskustva objavi zemlji. Da bi se to ispunilo neophodno je da čovjek blagodaću Božijom nadiđe zakone grijeha i iskusi uzdizanje iznad mjere ljudske prirode. Apostoli, prisutni na Tavoru, svjedočili su Božijem snishođenju i iskusili uzdizanje ljudske prirode, kako bi vidjeli ono što je uvijek blisko Bogu, svjetlost kojom svijetli Njegova božanska priroda. Učešćem u tavorskom događaju apostoli su osnaženi da izvrše zapovijest Hristovu, da propovjedaju Jevanđelje do krajeva vaseljene. Vladika je naglasio da su jednako kao apostoli i mnogi hrišćani osnaženi na propovijed, kao i da neustrašivo i mudro, u ljubavi, Gospodu prinesu svoje živote, a među njima su i Sveti mučenici prebilovački i ostali hercegovački mučenici.

Po Otpustu sabranim vjernicima obratio se Vladika Dimitrije zablagodarviši Bogu što su danas mnogi sabrani na Božanstvenoj Liturgiji, priopštavajući se svijetu u kojem obitava pravda, milost i ljubav. Vladika se zahvalio vladikama Atanasiju i Jovanu na molitvenoj ljubavi ukazanoj dolaskom u Trebinje, kao i svim uvaženim gostima.

Nakon Liturgije upriličen je kulturno-umjetnički program i posluženje povodom Slave hrama.

Bogosluženju su pored načelnika gradskih i opštinskih institucija, predstavnika crkvenih odbora, kao i mnogobrojnih gostiju, prisustvovali i, predstavnici državnih organa Republike Srpske i Srbije načelnik Opštine Nikšić, načelnici Opština iz Istočne Hercegovine i članovi kraljevske porodice Karađorđević.

Preobraženjske praznične svečanosti završene su litijskim hodom ulicama Trebinja. Na glavnom gradskom platou – Trgu Slobode, služen je pomen svim upokojenim žiteljima i borcima za slobodu grada, nakon čega su se sabranim vjernicima obratili Vladika Dimitrije i Vladika Jovan.

Izvor: Eparhija ZHiP