AUGZBURG, NOVOSTI

Evharistija u Augzburgu i nastavak ciklusa Razgovora o veri: Zašto je Crkva mesto spasenja?

Na praznik Svetog Jovana Bogoslova, apostola i jevanđeliste, u 17. nedelju po Duhovima, u Augzburgu su Liturgiju služili protoprezviter Ilija Romić, nirnberški paroh, i prezviter Nenad Živković, paroh u Augzburgu.

Posle čitanja iz Jevanđelja besedio je otac Ilija osvrnuvši se na važnu poruku današnjeg jevanđeoskog čitanja koja se može sažeti rečima Ne odustaj! Kao što je žena Hananejka išla za Hristom, molila za isceljenje svoje kćeri i nije se dala pokolebati i razočarati naizgled Gospodnjim ignorisanjem, a onda i direktnim odbijanjem, već mu je uzvratila još više verom i potpunim predavanjem Njegovoj milosti, tako bi i mi trebalo da hodimo i ne odustajemo!

Nakon uznešenog blagodarenja, oko 35 vernih okupilo se u crkvenoj sali gde se nastavilo sa održavanjem Razgovora o veri, ovoga puta uz učešće gosta, oca Ilije, a na temu: ,,Zašto je Crkva mesto spasenja?”

Otac Ilija govorio je veoma nadahnuto o pravilnom razumevanju Crkve, Crkve kao Tela Hristovog i imperativu smirenja za sve ljude, navodeći primere iz ranije svetootačke, ali i savremene pastirske prakse.

Interesovanje vernih, kao i razumevanje da je potrebno govoriti o našoj veri, produbljivati znanje i iskustvo, i suočavati se sa slabostima i nepoznanicama iznova se pokazalo nezanemarljivim.

Sledeći termin Razgovora o veri zakazan je za 30. oktobar kada će biti reči O zapisanoj Božijoj Reči, Svetom Pismu.

Besedu oca Ilije prenosimo u celosti u audio formatu: