KELN, NOVOSTI

Gluvna nedelja u Kelnu

Danas, 05. aprila 2020. godine, pete (Gluvne) nedelje Velikog posta, posvećene Svetoj Mariji Egipćanki, služena je Sveta Liturgija u Hramu Vozdviženja Časnog Krsta u Kelnu. Bogoslužio je arhijerejski zamenik Eparhije diseldorfske i nemačke, paroh kelnski protojerej-stavrofor Neđo Janjić.

U skladu sa donesenim merama, kao i prošlih nedelja, bogosluženja nije bilo.

U toku Svete Liturgije, već treći put zaredom, članovi parohije kelnske, u svojim domovima, pred svojim ikonama, prineli su jutarnje molitveno pravilo, kao uzdarje zajedničkoj službi Bogu. Iako fizički odvojeni, snaga zajedničke molitve osetila se u svakom domu. Ovakva molitvena radost podstakla je naše parohijane, ali i braću i sestre iz drugih gradova i zemalja, da se priključe našoj akciji #molisekodkuće#betezuhause#prayathome. Ovom prilikom je, veliki broj čestitih porodica, ne samo iz naše parohije i iz Nemačke, već i iz Srbije, Austrije i Engleske, poželevši da bude deo naše ,,litije“, poslao fotografije svojih porodica ispred svojih kućnih ikona. Sveta Liturgija, koja je služena u našem hramu, bez prisustva vernika, pojačana je molitvama svih sabranih u svojom domovima i time dobila dimenziju nebeskog sabranja na zemlji.

Ovim putem se, još jednom, najsrdačnije zahvaljujemo braći i sestrama naše parohije kelnske, na ljubavi i molitvenoj istrajnosti, sveštenstvu iz bratskih parohija, na pokazanoj molitvenoj podršci, kao i svim ostalim učesnicima naše zajedničke molitve i ,,litije“.

Na osnovu poslatih fotografija, molitveno je učestvovalo 203 članova Hristove crkve.

Želja za Svetom Liturgijom i ponovnim susretom u našem hramu u Kelnu, iz nedelje u nedelju, je sve veća. Sledeće nedelje najlepša litija prati ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim. I mi ćemo biti deo te Hristove litije, svojim najdubljim molitvama i najlepšim ikonama.

Do našeg sledećeg sastanka i zajedničke molitve, u Cvetnu nedelju, iznova ponavljamo:

HRISTOS JE MEĐU NAMA!

Sveštenstvo i parohijani kelnske parohije