NOVOSTI, ŠTUTGART

Hramovna slava hrama Sabora Srba svetitelja u Štutgartu

U nedelju 12. po Duhovima, na praznik Sabora Srba svetitelja, 12. septembra 2021. godine, proslavljena je hramovna slava u Štutgartu.

Obeležavanje Hramvne slave počelo je u navečerje praznika večernjim bogosluženjem sa petohlebnicom koje je služio protonamesnik Milenko Bakmaz, paroh štutgartski.

Na dan praznika u štutgartskom hramu, shodno propisanim merama pokrajinske vlade, a u vezi aktuelne situacija sa pandemijom korona virusa, te ograničenim brojem prisutnih vernika, služene su dve Svete Liturgije. Prvo liturgijsko sabranje služio je protonamesnik Milenko Bakmaz sa početkom u 8:00 h, a drugim liturgijskim sabranjem, sa početkom u 10:00 h načalstvovao je protojerej Stanko Rakić, paroh štutgartski, uz sasluženje jereja Aleksandra Bijelića, klirika Eparhije slavonske i parohijskog đakona Bojana Jarića.

Nakon evharistijskih sabranja, nastavljena je slavska svečanost blagosiljanjem slavskih znamenja, rezanjem slavskog kolača, te izborom domaćina slave za narednu godinu.  Domaćini naredne slave su porodice g-đe Milke Cigulajkić, g-đe Branislave Puzigaća, g-đe Mirjane Mišić i g. Marka Golovinskog.

Otac Stanko i otac Milenko, obraćajući se i čestitajući hramovnu slavu svojim parohijanima, zahvalili su se ovogodišnjim kumovima i domaćinima slave, porodicama g-đe Jagode Simović, predsednice Kola Srpskih Sestara u Štutgartu, g-đe Dragice Glišić i g. Veljka Šljuke, istakavši žal što evo i drugu godinu za redom, zbog aktuelne pandemije, nismo u mogućnosti održati proslavu u gradskoj sali kako je to i bila višedecenijska praksa naše crkvene zajednice, a s druge strane, istakli su nadu da ćemo narednu hramovnu slavu obilježiti i svečanim ručkom i narodnim veseljem, boljeg zdravlja i okruženja. Na kraju je iskazana blagodarnost Gospodu i svim Božijim ugodnicima i svetiteljima iz našeg roda, za evharistijska sabranja, kao i zahvalnost velikom broju parohijana koji su uzeli učešća u istim svojim prisustvom, molitvenim učešćem i pričešćem.

U porti hrama, upriličeno je kratko posluženje za sve prisute, a starešina hrama, protojerej-stavrofor Borisav Simić je ispred Uprave CO i sveštenstva, čtečevima, pojcima i tutorima, podelio Sveta Pisma sa posvetom, u znak zahvalnosti za revnost i pomoć, kao i za na delu pokazanu ljubav prema svojoj svetoj crkvi.

Uprava CO Štutgart