МИНХЕН, НОВОСТИ

Храмовна слава параклиса Пресвете Богородице у Минхену

Богослужбено место посвећено Покрову Пресвете Богородице у Минхену прославило је своју храмовну славу у недељу 20. октобра 2019. године. Била је то јубиларна десета слава по реду. Свету Литургију служили су, протојереј-ст. Ђорђе Трајковић, протојереј-ст. Зоран Андрић, протојереј-ст. Милорад Јовановић као и бивши свештеник минхенски а сада старешина храма Св. Ћирила и Методија у Нирнбергу протојереј Илија Ромић уз саслужење протођакона Младомира Милуновића и ђакона Оливера Груловића. Лепоти богослужења допринео је и хор „Сингидунум“ под управом Владимира Милосављевића. У току Св. Литургије верницима се пригодном беседом обратио протојереј Илија Ромић говорећи о призиву Св. Апостола на узвишену свештену службу, а потом се осврнуо на сам празник Покрова Пресвете Богородице. Након причешћа, уследила је свечана литија око храма, а потом и освећење славских обележја.

Славу су увеличала и деца из КУД-а „Св.Сава“ из Минхена одигравши на платоу испред храма сплет српских игара. Част да буду домаћини десете по реду јубиларне славе, имало је петнаест породица (Полумирац, Миљковић, Репић, Кулашинац, Оливерић, Панајетковић, Радисављевић, Николић, Манојловић, Малић, Џиновић, Бачић, Димитријевић, Станојевић, Јанковић). Они су спремили славска обележја и славску трпезу за сав присутни народ овогодишњег славља. Храм је био премали да прими све оне који су тога дана у празничном расположењу присуствовали празничној Литургији а потом и славском послужењу.

Током ручка верницима се обратио протојереј-ст. Милорад Јовановић. Прота Милорад је поздравио служашче свештенике као и представнике римокатоличке и евангелистичке цркве: свештеника Mathias-а Zlonkiewicz-а , ђакона Maik-а Richter-а као и председницу заједнице St. Egidio из Минхена госпођу Ursula Kalb . Председник Gemeinschaft Katholischer Soldaten Kreis München Stefan Nüßle упутио је честитку поводом јубилеја,с обзиром да није био у могућност да присуствује. Прота Милорад је подсетио верне на историјат овог богослужбеног мета, посебно истичући заслуге и неизмерну помоћ свештеника Матиаса приликом самог оснивања давне 2009. године. Била је ово и прилика да присутне госте замоли за помоћ у проналажењу већег богослужбеног места, с обзиром да je простор капеле у којој се тренутно служи постаo премали за недељна богослужења. Исто тако, отац Милорад се захвалио породицама и појединцима за низмерни труд и рад у претходним годинама. Најзаслужнији Дејан Станојевић и Милан Јовановић добили су на благослов икону Пресвете Богородице. Овом приликом породица Радивоја и Дијане Малић поклонила је храму икону Рођења Господа Исуса Христа.

Празнично расположење увеличао је и тамбурашки оркестар Марка Јовановића из Минхена. Била је ово најпосећенија слава до сада, онако како и приличи прослави десете године богослужбеног места параклиса Покрова Богородице у Минхену.