MINHEN, NOVOSTI

Hramovna slava paraklisa Presvete Bogorodice u Minhenu

Bogoslužbeno mesto posvećeno Pokrovu Presvete Bogorodice u Minhenu proslavilo je svoju hramovnu slavu u nedelju 20. oktobra 2019. godine. Bila je to jubilarna deseta slava po redu. Svetu Liturgiju služili su, protojerej-st. Đorđe Trajković, protojerej-st. Zoran Andrić, protojerej-st. Milorad Jovanović kao i bivši sveštenik minhenski a sada starešina hrama Sv. Ćirila i Metodija u Nirnbergu protojerej Ilija Romić uz sasluženje protođakona Mladomira Milunovića i đakona Olivera Grulovića. Lepoti bogosluženja doprineo je i hor „Singidunum“ pod upravom Vladimira Milosavljevića. U toku Sv. Liturgije vernicima se prigodnom besedom obratio protojerej Ilija Romić govoreći o prizivu Sv. Apostola na uzvišenu sveštenu službu, a potom se osvrnuo na sam praznik Pokrova Presvete Bogorodice. Nakon pričešća, usledila je svečana litija oko hrama, a potom i osvećenje slavskih obeležja.

Slavu su uveličala i deca iz KUD-a „Sv.Sava“ iz Minhena odigravši na platou ispred hrama splet srpskih igara. Čast da budu domaćini desete po redu jubilarne slave, imalo je petnaest porodica (Polumirac, Miljković, Repić, Kulašinac, Oliverić, Panajetković, Radisavljević, Nikolić, Manojlović, Malić, Džinović, Bačić, Dimitrijević, Stanojević, Janković). Oni su spremili slavska obeležja i slavsku trpezu za sav prisutni narod ovogodišnjeg slavlja. Hram je bio premali da primi sve one koji su toga dana u prazničnom raspoloženju prisustvovali prazničnoj Liturgiji a potom i slavskom posluženju.

Tokom ručka vernicima se obratio protojerej-st. Milorad Jovanović. Prota Milorad je pozdravio služašče sveštenike kao i predstavnike rimokatoličke i evangelističke crkve: sveštenika Mathias-a Zlonkiewicz-a , đakona Maik-a Richter-a kao i predsednicu zajednice St. Egidio iz Minhena gospođu Ursula Kalb . Predsednik Gemeinschaft Katholischer Soldaten Kreis München Stefan Nüßle uputio je čestitku povodom jubileja,s obzirom da nije bio u mogućnost da prisustvuje. Prota Milorad je podsetio verne na istorijat ovog bogoslužbenog meta, posebno ističući zasluge i neizmernu pomoć sveštenika Matiasa prilikom samog osnivanja davne 2009. godine. Bila je ovo i prilika da prisutne goste zamoli za pomoć u pronalaženju većeg bogoslužbenog mesta, s obzirom da je prostor kapele u kojoj se trenutno služi postao premali za nedeljna bogosluženja. Isto tako, otac Milorad se zahvalio porodicama i pojedincima za nizmerni trud i rad u prethodnim godinama. Najzaslužniji Dejan Stanojević i Milan Jovanović dobili su na blagoslov ikonu Presvete Bogorodice. Ovom prilikom porodica Radivoja i Dijane Malić poklonila je hramu ikonu Rođenja Gospoda Isusa Hrista.

Praznično raspoloženje uveličao je i tamburaški orkestar Marka Jovanovića iz Minhena. Bila je ovo najposećenija slava do sada, onako kako i priliči proslavi desete godine bogoslužbenog mesta paraklisa Pokrova Bogorodice u Minhenu.