NOVOSTI, FRIDRIHSHAFEN

Hramovna slava u Fridrihshafenu

U nedelju prvu po Duhovima 27.06.2021., parohijani bodenskog kraja proslavili su svoju hramovnu slavu Svete srpske Novomučenike. Svetom Liturgijom načalstvovao je protojerej-stavrofor Milorad Jovanović uz sasluženje protojereja Ilije Romića i nadležnog sveštenika protonamjesnika Milorada Marijanovića.

Na kraju Liturgije prota Milorad je sa kumovima slave i članovima crkvenog odbora prelomio slavski kolač.

Nakon Svete Liturgije prota Milorad Jovanović obratio se vjernicima dirljivom besjedom sjećajući se svojih početaka svešteničke službe u ovoj parohiji.

Naime, parohija Fridrihshafen je osnovana sada davne 1993. godine kao zasebna Crkvena opština, a tada još mladi otac Milorad je bio prvi sveštenik nove parohije. Tu je proveo dvanaest godina obnavljajući stari oronuli evangelički hram koji su kupili, privodeći narod vjeri i propovijedajući. Prve godine službe donijele su mnogo iskušenja, ali i plodonosnog rada – prisjeća se prota Milorad. Rat je bjesnio u otadžbini a narod se polako počeo vraćati svojoj majci crkvi. Kako je vrijeme odmicalo hram se obnavljao a obnavljala se i živa crkva. Otac Milorad je podsjetio vjernike da su današnji kumovi, odbornici na čelu sa predsjednikom Dušanom Čolićem još u vrijeme njegovog službovanja bili u odboru služeći svojoj crkvi sada već skoro tri decenije. Na kraju je prota Milorad napomenuo da bez Crkve nema spasenja i da samo u Crkvi i kroz Crkvu ulazimo u vječnost Gospodnju.

Nadležni paroh otac Milorad se zahvalio svojim gostima ocu Iliji i svom imenjaku ocu Miloradu na posjeti i molitvenoj radosti ali i na dirljivoj besjedi o počecima života ove parohije.